...
- Het koppelen kan op verschillende niveaus plaatsvinden. U kunt bijvoorbeeld op locatieniveau koppelen, zodat alle medewerkers van die locatie alle cliënten van die locatie kunnen selecteren bij het maken van een melding. Sommige medewerkers moeten vanwege hun rol op het hoogste niveau gekoppeld worden: de klantbeheerder moet immers overal bij kunnen om medewerkers te helpen met vragen.
- Medewerkers en cliënten kunnen aan meerdere organisatieonderdelen gekoppeld worden.
- Het is mogelijk om alleen medewerkers te koppelen aan afdelingen en cliënten niet te koppelen: in dat geval zullen medewerkers alleen kunnen melden en analyseren op de afdelingen waaraan ze gekoppeld zijn. Zij kunnen wel kiezen uit alle cliënten bij het doen van een melding.
Het is mogelijk om alleen cliënten te koppelen aan afdelingen en medewerkers niet te koppelen: in dat geval zullen medewerkers bij het kiezen van een afdeling (bijvoorbeeld tijdens het melden) alleen de cliënten zien die gekoppeld zijn aan die afdeling.- Medewerkers die niet gekoppeld zijn kunnen geen cliënten selecteren (bij het doen van een melding) of meldingen van die cliënten analyseren. Cliënten die niet gekoppeld zijn kunnen niet gekozen worden als betrokkene bij het doen van een melding.
...
Indien u gebruik maakt van een geautomatiseerde gegevensimport voor medewerkers en/of cliënten kunt u de afdelingscodes die u heeft toegevoegd aan de afdelingen, ook (automatisch) toevoegen aan het importbestand. Op deze wijze worden wijzigingen in de brongegevens meteen meegenomen naar TriasWeb. Het is mogelijk om codes uit bijvoorbeeld ONS/Nedap en Afas/Profit geautomatiseerd mee te laten komen. Let op, de codes die u bij de afdelingen heeft ingevuld, dienen hetzelfde te zijn als de codes die aan de importbestanden worden toegevoegd. Aan het instellen van een automatische koppeling zijn wel kosten verbonden voor configuratie en onderhoud van de koppeling. Neemt u hiervoor contact op met Triaspect via info@triaspect.nl.