...
Ga naar Releasebeleid TriasWeb voor meer informatie.
...
2023 maartrelease (uiterlijk 30 maart 2023)
Versienummer 6.28.0 / TW.2023.3.0 / TWAUTH.2023.3.0 / API.2023.3.0
Autorisatie
Voorheen was autorisatie mogelijk op basis van bestaande rollen en op basis van autorisatiescope (ook wel autorisatiemodus genoemd). Vanaf deze release kun je dat zelf doen. Er zijn onder de menugroep Beheer, onder het kopje Autorisatie vier nieuwe schermen aangemaakt: Rollen, Menu, Routes en Gebruikers. De schermen Gebruikersconfiguratie en Menuconfiguratie komen te vervallen. Het scherm Applicatieconfiguratie wordt gewijzigd. De informatie van deze drie schermen staat nu op de nieuwe schermen onder Autorisatie. Deze schermen zijn toegankelijk voor klantbeheerders.
Help! Wat moet ik doen!
Niks. Je moet niks. TriasWeb draait gewoon door zoals het altijd heeft gedraaid als je niks doet. De rollen zijn overgenomen in de nieuwe rollen en permissies. De omschrijving van de ‘oude’ rollen beginnen allemaal met ‘Standaard Triaspectrol’.
Alle routes en alle pagina’s blijven werken op de rollen die jullie nu hebben. Als je wilt, dan kun je wijzigingen doen op de bestaande structuur. Lees vooral voordat je begint de volgende pagina’s goed door: /wiki/spaces/TRIAS/pages/3513417733. En bij vragen: roep vooral hulp in van de technisch consultants van de servicedesk.
Rollen en permissies
Vanaf deze release kun je zelf rollen aanmaken en daar permissies (rechten) aan toekennen. Deze permissies zijn door Triaspect vastgesteld. Je kunt zelf geen permissies bedenken. De permissies vindt je op het rollenscherm, als je een nieuwe rol aanmaakt of als je er een wijzigt. We hebben geprobeerd om de permissies zo helder mogelijk te omschrijven. Is er nog iets onduidelijk, laat ons dat dan weten.
Voorbeeld
We nemen een voorbeeld: maak twee rollen aan. Een rol Melder en een rol Cliëntanalist. De rol Melder krijgt het recht Mag Melden. De rol Cliëntanalist krijgt de rechten: Mag beperkt analyseren, mag analyseren en mag betrokkenen inzien tijdens analyseren.
Gebruiker
Je kunt een of meerdere rollen toekennen aan een gebruiker. De gebruiker krijgt dan de optelsom van de permissies. Dat betekent dat de gebruiker met beide rollen uit het voorbeeld hierboven zowel mag melden als mag analyseren (inclusief inzien betrokkenen).
Menu
Je kunt rollen ook toekennen aan menu-items. Dat werkte voorheen ook zo. Er is wel een verschil: menu-items kunnen niet meer gewijzigd of verwijderd worden, behalve als je ze zelf hebt aangemaakt. Je kunt twee dingen doen met alle menu-items: ze aan of uitzetten voor mobiele apparatuur en ze onzichtbaar maken door er geen rollen aan toe te kennen.
Route
Routes kun je ook autoriseren. Dat deed de servicedesk voorheen voor je. Nu kun je dat zelf doen in het nieuwe scherm Routes. In dit scherm kun je ook aangeven wat er wel en niet geanonimiseerd moet worden. Denk aan de naam van de melder of client bij meelezers, de naam van de melder bij overdragen etc.
Een paar voordelen van deze wijziging:
Een gebruiker kan meerdere rollen hebben, waardoor je kleine, heldere rollen kunt maken.
Bij sommige vragen in een route kun je medewerkers selecteren uit een lijst. Je kunt nu een rol maken speciaal voor die lijst en daar alleen de relevante gebruikers in stoppen (denk aan de fysiotherapeuten van regio x of de afdelingshoofden van locatie y).
Bij sommige organisaties is er voor intramurale medewerkers een andere meldroute dan voor extramurale medewerkers. Je kunt nu twee groepen melders aanmaken (een rol intramurale melder en een rol extramurale melder), en de juiste rol koppelen aan de juiste route. Datzelfde kun je ook doen bij de menu-items voor de afdelingsrapportage voor intramuraal en extramuraal.
Het is makkelijker te onthouden welke rol bij welke groep medewerkers hoort wanneer je de rolnaam zelf kunt instellen. Je zou per functie een rol kunnen maken, zodat je nooit hoeft na te denken over welke rol iemand moet krijgen.
2023 februarirelease (16-2-2023)
...