...
Voorheen was autorisatie mogelijk op basis van bestaande rollen en op basis van autorisatiescope (ook wel autorisatiemodus genoemd), waar een vaste set aan permissies aan gekoppeld is per rol. Vanaf heden kun je het autoriseren zelf doen door flexibel permissies te koppelen aan mogelijk nieuwe aan te maken rollen, of door ze te koppelen aan een van de bestaande rollen. Vanaf deze release kun je dat zelf doen. Er zijn onder de menugroep Beheren, onder het kopje Autorisatie vier nieuwe schermen aangemaakt: Rollen, Menu, Routes en Gebruikers. De schermen Gebruikersconfiguratie en Menuconfiguratie komen te vervallen. Het scherm Applicatieconfiguratie wordt gewijzigd. De informatie van deze drie schermen staat nu op de nieuwe schermen onder Autorisatie. Deze schermen zijn toegankelijk voor klantbeheerders.
...
We nemen een voorbeeld: maak twee rollen aan. Een rol Melder en een rol Cliëntanalist. De rol Melder krijgt het recht Mag Meldende permissie ‘Mag melden’. De rol Cliëntanalist krijgt de rechten: Mag ‘Mag beperkt analyserenanalyseren’, mag analyseren ‘Mag analyseren’ en mag ‘Mag betrokkenen inzien tijdens analyserenanalyseren’.
Gebruiker
Je kunt een of meerdere rollen toekennen aan een gebruiker. Aan deze rollen zijn permissies gekoppeld. De gebruiker krijgt dan de optelsom van de permissies. Dat betekent dat de gebruiker met beide rollen uit het voorbeeld hierboven zowel mag melden als mag analyseren (inclusief inzien betrokkenen).
...
Routes kun je ook autoriseren. Dat deed de servicedesk voorheen voor je. Nu kun je dat zelf doen in het nieuwe scherm Routes. In dit scherm kun je ook aangeven wat er wel en niet geanonimiseerd moet worden. Denk aan de naam van de melder of client cliënt bij meelezers, de naam van de melder bij overdragen etc.
...