Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Excerpt
nameWachtwoord wijzigen

Releases gaan eerst naar acceptatie (

...

op dinsdagavond na 17:30) en als er geen grote risico’s of fouten in zitten worden ze uitgerold naar productie (woensdagochtend voor 7:00).

Op deze pagina staat wat er in TriasWeb gewijzigd is per release.
Bekijk het releasebeleid voor meer informatie en de specifieke releasedata.

Heb je vragen of opmerkingen over deze releasenotes,

...

neem dan contact op met info@triaspect.nl.

Info

Vanaf de release van november wordt de releasedag van de productierelease aangepast. Hierover wordt ook een mail gestuurd. De release voor de productieomgeving zal vanaf november plaatsvinden op de woensdagochtend in plaats van de dinsdagavond, zodat we de gevolgen van het releasen beter kunnen monitoren.

...

Note

Onze releasecyclus wijzigt in 2025.

We gaan elke 3 weken releasen. Deze releasefrequentie sluit aan bij onze sprints, die duren ook drie weken. Dit betekent dat de acceptatieomgeving elke drie weken bijgewerkt wordt met productiedata.

De lijst met releasedata voor acceptatie en productie kun je hier vinden: Releasedata. De releasedagen en tijden blijven gelijk, want dat zijn de tijdstippen dat er relatief weinig mensen ingelogd zijn.

De decemberrelease is de laatste release in 2024, de januarirelease vervalt, zoals eerder aangekondigd.

...

2024 decemberrelease (18 december 2024)

Versienummer 6.4748.0 / TW.2024.1112.0 / TWAUTH.2024.1112.0 / API.2024.1112.0

Tickets:

wip-2631, wip-2358, wip-2622, wip-2619, wip-2627, wip-2662, iso-18, out-352, out-374,out-397, out-379, out-398, out-400, out-386, out-331, out-349, out-344, out-367, out-347, wip-2533, wip-2661, ontw-425, , wip-2603,

wip-2641, wip-2623, ontw-405, inadv-70, inadv-80, wip-2636, inadv-41, (wip-2613, wip-2640, wip-2628, wip-2632, inadv-94, wip-2660)

Handleiding: ontw-426

Nieuwe huisstijl

Alle formulieren die vanaf het meldplein gestart kunnen worden zijn nu vernieuwd (incident en gevaarlijke situaties, compaz, audit, klacht, medewerker-, beleid- en gebouwrisicoinventarisaties, teamevaluatie, PREM-route, Zorgkaart Nederland-route, verbeteracties en verbeterplannen,. Laat ons weten als je er een foutje in vindt, want er zijn vele configuraties van vragen en formulieren mogelijk en misschien hebben we er een gemist.

Hernoemen uitgeschakelde accounts

In Juni is deze functionaliteit (https://triaspect.atlassian.net/wiki/spaces/TRIAS/pages/3507650561/Releasenotes#Hergebruik-accounts-nu-mogelijk-(hernoemen-gedeactiveerde-accounts) ) voor alle organisaties aangezet. Het blijkt echter dat er een handeling op het scherm nodig is om de eerste hernoeming van uitgeschakelde accounts in gang te zetten. Daarna gaat het automatisch.

Gebruikersbeheer

Vinkje ‘Handmatig uitschakelen’ heeft al meerdere namen gehad. Nu is het ‘Niet automatisch uitschakelen’ geworden.

Routebeheerscherm

Op het routescherm staan in de lijst van routes achter elke route een extra icoon tussen de pen en de printer. Klik hierop en je krijgt een uitklapbare lijst van de vragen en hun antwoorden van de route te zien.

Bij modules met meer routes zoals Meld een incident

De teksten van de vragen kun je wijzigen. Dit heeft soms gevolgen voor andere functionaliteit van TriasWeb (denk aan de export van gegevens voor BI-tools, grafieken, zoeken op vraag in het analysescherm). Daarom is deze functionaliteit alleen beschikbaar voor de applicatiebeheerder. Hiervoor is een handleiding geschreven.

Bugfixjes

...

Vraagtekst en mailtriggers zelf wijzigen (bèta)

https://triaspect.atlassian.net/wiki/spaces/TRIAS/pages/edit-v2/3507650561#Vraagtekst-en-mailtriggers-zelf-wijzigen-(b%C3%A8ta).2

Nadat ik goedkeuring had gegeven om de november-release naar productie uit te rollen, en na de daadwerkelijke uitrol, kreeg ik een intern signaal dat het vrijgeven van de mogelijkheid om technische vragen te kunnen aanpassen grote gevolgen zouden kunnen hebben voor de werkzaamheid van routes. Op dat moment leek het me beter om de functionaliteit uit productie te verwijderen, en daarna na te gaan hoe uitvoerig dit getest was.

Nadat er nog een aantal tests zijn uitgevoerd die laten zien wat er kan gebeuren als je gebruikt maakt van dit scherm, blijkt het mogelijk te zijn om een route kapot te maken: als je de technische vragen wijzigt zonder dat je de benodigde kennis hebt. Daarom waarschuwen we in deze release notes voor dit risico. Verder denken we dat de mogelijkheid om zelf je mailtriggers en de vragen aan te passen opweegt tegen dit risico.

Daarom zijn we tot de conclusie gekomen dat het toch uitgerold kan worden. Laat het duidelijk zijn dat het bèta-functionaliteit is. Voer daarom de mogelijke wijzigingen eerst op de acceptatieomgeving uit alsjeblieft. Als dat goed gaat zijn dezelfde wijziging op de productieomgeving uit te voeren.

We zullen ruim de tijd nemen om jullie reacties op dit scherm af te wachten. Daarna zullen we kijken of en zo ja hoe en hoever we deze functionaliteit doorontwikkelen.

Bugfixes

Onderstaande punten zijn verholpen:

  • de e-mail voor gedelegeerden werd niet altijd verzonden wanneer er een melding ingediend werd op de afdeling

  • de lijst met vervangende afhandelaren werd soms halverwege afgebroken

  • bij een gebruikersimport werden uitgeschakelde gebruikers soms ingeschakeld zonder rol

  • kenmerken van routes werden niet altijd opgeslagen, wat resulteerde in bijvoorbeeld een meldkoppeling die opeens niet meer werkte

2024 fix novemberrelease (20 november 2024)

Versienummer 6.47.0 / TW.2024.11.1 / TWAUTH.2024.11.0 / API.2024.11.0

Vraagtekst en mailtriggers zelf wijzigen (bèta)

Deze functionaliteit is verwijderd. Er kan teveel verkeerd kan gaan als je dit gebruikt zonder de kennis van de onderliggende technische structuur van de applicatie.

2024 novemberrelease (20 november 2024)

Versienummer 6.47.0 / TW.2024.11.0 / TWAUTH.2024.11.0 / API.2024.11.0

Nieuwe huisstijl fase 2: modules en routes

Alle formulieren die vanaf het meldplein gestart kunnen worden zijn nu vernieuwd (incident en gevaarlijke situatie, compaz-route, CTO, MTO, audit, klacht, medewerker-, beleid- en gebouwrisico-inventarisaties, teamevaluatie, PREM-route, Zorgkaart Nederland-route, verbeteracties en verbeterplannen).

Laat ons weten als je er een foutje in vindt, want er zijn vele configuraties van vragen en formulieren mogelijk en misschien hebben we er een gemist.

De schermen die nu nog in de ‘oude’ stijl zijn, vallen onder analyseren en beheren. We gaan overwegen om zowel het beheren als het analyseren te vereenvoudigen in het gebruik bij het invoeren van de nieuwe stijl. Dit gaat invloed hebben op onze roadmap. Daarom nemen we de tijd om een goede impactanalyse en een heldere afweging te maken. Dat betekent dat de schermen die horen bij analyseren en beheren niet op heel korte termijn gewijzigd worden. Ik kom er bij jullie op terug zodra we meer weten.

Vraagtekst en mailtriggers zelf wijzigen (bèta)

Op het routescherm staat in de lijst van routes achter elke route een extra icoon tussen de pen en de printer. Klik hierop en je krijgt een uitklapbare lijst van de vragen en hun antwoorden van de route te zien.
Let op! Dit is een bèta-versie (een eerste fase van een nieuwe functie).We horen graag hoe jullie deze functionaliteit willen gebruiken en hoe dit verder ontwikkeld zou kunnen worden om jouw werkwijze te ondersteunen. Schrijf daarvoor een mail naar de product owner van Triasweb, kim@triaspect.nl, alsjeblieft.

Als je klikt op dit nieuwe icoon zie je een overzicht van de vragen en antwoorden in een route, met daarbij of ze verplicht zijn of niet. Je kunt ook teksten van vragen wijzigen en mailtriggers aanpassen (klik op het potlood). Het wijzigen van technische vragen heeft soms gevolgen voor andere functionaliteit van TriasWeb (denk aan meldingen die worden ingediend op vaste afdelingen, verbeteracties die automatisch gekoppeld worden aan meldingen etc). Daarom is deze functionaliteit alleen beschikbaar voor de applicatiebeheerder. Hiervoor is een handleiding geschreven.

Bij modules met meer routes zoals Meld een incident en sommige CTO’s kun je zien of een vraag in een route ook in de andere routes van de module staat. De kolom Generiek kan leeg zijn (de vraag is alleen in deze route aanwezig) een minnetje tonen (de vraag is in sommige routes aanwezig) of een vinkje (de vraag is in alle routes aanwezig). Houd je je muis boven het minnetje, dan zie je in welke routes deze vraag ontbreekt.

Aangezien dit een bèta-versie is, zie je soms ook vragen die technisch van aard zijn. Advies is om die niet te wijzigen.

Meldingsformulier

Escaleren in Triasweb betekent dat je cliënten, medewerkers en afdelingen kunt selecteren buiten je gebruikelijke autorisatiescope. We hebben deze term uit een van de leidende ECD’s overgenomen. Escaleren kon in TriasWeb voorheen alleen wanneer je een client selecteerde. Maar er zijn natuurlijk meldingen waarbij geen client betrokken is, maar waarbij je wel wilt kunnen escaleren. In Triasweb vallen medewerkers en afdelingen namelijk ook binnen de autorisatiescope. Je kunt nu dus al bij het selecteren van een afdeling escaleren.

In de escalatieknop zat een fout. Bij het klikken op de escalatieknop werd het meldscherm ververst en was in sommige gevallen de ingevulde informatie op het scherm verdwenen. Deze fout is op de meeste plekken opgelost.

Als er geen cliënt geselecteerd was bij een melding waarbij dat wel mogelijk was, kwam er in sommige gevallen * Geanonimiseerd * op het meldoverzicht te staan. Dat is verholpen.

Hernoemen uitgeschakelde accounts

In Juni is deze functionaliteit (https://triaspect.atlassian.net/wiki/spaces/TRIAS/pages/3507650561/Releasenotes#Hergebruik-accounts-nu-mogelijk-(hernoemen-gedeactiveerde-accounts) ) voor alle organisaties aangezet. Het blijkt echter dat er een handeling op het scherm nodig is om de eerste hernoeming van uitgeschakelde accounts in gang te zetten. Daarna gaat het automatisch. Wij hebben voor alle organisatie die handeling uitgevoerd.

Gebruikersbeheer

  • Het vinkje ‘Handmatig uitschakelen’ heeft al meerdere namen gehad. Nu is het ‘Niet automatisch uitschakelen’ geworden. Het zorgt ervoor dat als een medewerker of client niet in de geautomatiseerde import voorkomt (zoals testcliënten of zzp-ers), ze niet uitgeschakeld worden door die automatische import. Als je de cliënten of gebruikers wilt uitschakelen kun je dat handmatig doen via cliëntbeheer of gebruikersbeheer.

  • In het overzichtsscherm van een specifieke gebruiker kun je nu zien wie als vervangende afhandelaar is ingesteld.

  • In dit scherm zat een foutje: als je in het zoekvak stond en je drukte op Enter, dan werd je uitgelogd. Dat is nu verholpen.

Routebeheerscherm

  • Van alle modules kun je als applicatiebeheerder zelf bepalen of ze op het meldplein staan of dat ze alleen voor analyse te benaderen zijn. Dit was niet mogelijk voor verbeteracties en -plannen. Dat is gewijzigd. Je kunt nu ook bij die modules het vinkje ‘op meldplein tonen’ aanzetten of uitzetten.

  • Het scherm applicatieconfiguratie bevatte voorheen een lijst met routes. We zijn vergeten deze lijst weg te halen toen we het nieuwe routescherm onder beheren → autorisatie → routes gemaakt hebben. We hebben in deze release de lijst met routes op het applicatieconfiguratiescherm verwijderd.

Permissies

  • Er wordt tegenwoordig een waarschuwing getoond bij het verwijderen van de permissie Mag afhandelen. Zowel wanneer je de permissie uit een rol verwijdert, als wanneer je een rol met deze permissie bij een gebruiker verwijdert. De reden hiervoor is dat als een gebruiker meldingen krijgt om af te handelen maar geen rol met afhandelpermissie heeft, meldingen voor die gebruikers 'onzichtbaar' kunnen worden. Een gebruiker kan afhandelaar worden van een melding via een vaste-afhandelaar-trigger in de meldroute, via meldingen overdragen, als hoofdafhandelaar van een afdeling, als gedelegeerde of als vervangende afhandelaar.

  • De permissie Mag analyseren (betrokkenen inzien) is gesplitst in twee permissies. Je kunt nu onderscheid maken in een permissie waarbij je betrokken gebruikers mag inzien en een permissie voor het inzien van betrokken cliënten. Dit geldt voor de volgende schermen: beheerrapportages voor cliënten en gebruikers, meldingsanalyse inclusief gegevensexport, meldingsbeheer, verbeteracties en -plannen.

  • De permissie Mag gebouwen beheren is omgedoopt tot Mag gebouwrisico-inventarisaties zoeken.

Nieuwe Triasweb-email

Als een melding wordt ingediend op een afdeling krijgt de afhandelaar een e-mail daarover. De gedelegeerden kregen geen e-mail. Ze zijn immers niet hoofdverantwoordelijk.

Een aantal organisaties zette gedelegeerden als extra afhandelaar in, met dezelfde verantwoordelijkheid als de hoofdafhandelaar. Daaruit volgt dat deze gedelegeerden ook een e-mail willen ontvangen als er een melding wordt ingediend op de route/afdeling waarvoor zij gedelegeerde zijn. Dit is ontwikkeld en wordt in deze release uitgerold.

Beveiliging en toegang

  • Wanneer je voor de organisatie Tweestapsverificatie wilde instellen, kreeg je bij het opslaan soms een foutmelding. Hierdoor kon de tweestapsverificatie niet voor specifieke rollen gewijzigd worden. Dat hebben we opgelost. Het scherm werkt nu weer naar behoren.

  • Uit de beveiligingstests die wij minstens een keer per jaar laten uitvoeren door een onafhankelijke, externe partij bleek dat er een kwetsbaarheid in een van onze formulieren zat. Die kwetsbaarheid is verholpen.

  • Uit dezelfde beveiligingstests kwam een opmerking over cross site scripting. Hoewel de kans dat zich dit voordeed zeer klein was, hebben we hierop toch een fix uitgevoerd.

Rapportages in menu-items

Als je gebruik maakte van menu-items die naar een rapportage van een specifieke route verwezen, en je klikte heen en weer in die rapportage, dan kon het gebeuren dat je opeens de link naar de specifieke module kwijt was. Dat is nu verholpen.

Instellingen

Volgende release

De volgende release is is december. In januari is er geen release.

...

Info

Vanaf de release van november wordt de releasedag van de productierelease aangepast. Hierover wordt ook een mail gestuurd. De release voor de productieomgeving zal vanaf november plaatsvinden op de woensdagochtend in plaats van de dinsdagavond, zodat we de gevolgen van het releasen beter kunnen monitoren.

2024 oktoberrelease (15 oktober 2024)

Versienummer 6.46.0 / TW.2024.107.0 / TWAUTH.2024.10.0 / API.2024.10.0

Nieuwe huisstijl

In de huisstijl van Triaspect zoals die te zien is op TriasWeb voor organisaties die geen eigen huisstijl afnemen, werd de menubalk in beige weergegeven. Ook het meldplein was beige. Dit is gewijzigd naar groen.

...

Dit kan heel vervelend zijn als er per ongeluk een gebruikersimport mis gaat, en alle accounts gedeactiveerd worden en opnieuw aangemaakt. Daarom hebben we aan het hernoemen een termijn gekoppeld. Als een gebruiker gedeactiveerd wordt, wordt na die termijn het account hernoemd. Deze termijn is in te stellen op de pagina Beheren → Instellingen → Standaardrol.

Let op! In de volgende release (uitrol half juni) wordt voor alle organisaties het hernoemen vastgezet op 60 dagen. Je kunt de termijn dan nog verkorten als je wilt, maar niet meer uitschakelen.

Escalatie uitgebreid

Je kunt nu per route instellen of er geëscaleerd mag worden. Escaleren is de autorisatiescope vergroten tot niveau zorgorganisatie, gedurende 30 minuten. De escalatie wordt gelogd. Lees hier meer: https://triaspect.atlassian.net/wiki/spaces/TRIAS/pages/2291925022/Autorisatiescope#Escaleren. Dit is in te stellen per route en wordt voor jullie ingericht door onze technisch consultants. Vraag deze functie aan via de servicedesk.

...

Samen met een informatiearchitect hebben we een andere structuur opgezet voor het beheermenu. Het is nu soms erg lastig om iets te vinden. Hier zie je wat het uiteindelijk wordt.

...