Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Excerpt
nameWachtwoord wijzigen

Gebruikers kunnen automatisch geïmporteerd worden doordat TriasWeb een API bij het bronsysteem aanroept of doordat jullie zelf een bestand met gebruikersgegevens op onze server zetten. Wil je het gebruikersbeheer zelf in de hand hebben, dan kun je ook gebruik maken van de TriasAPI.

Veelgestelde vragen

Table of Contents
maxLevel6
minLevel1
include
outlinefalse
indent0em
exclude
stylenone
typelist
printabletrue
class

Waarom heb ik een geautomatiseerde import van gebruikers nodig?

Medewerkers die gebruik willen maken van TriasWeb moeten bestaan in TriasWeb. Het e-mailadres dient bekend en ingeschakeld te zijn.

  • Medewerkers loggen in met hun e-mailadres. Dat kan alleen als het e-mailadres in TriasWeb staat.

  • Indien een melder een melding indient bij een afhandelaar, dient de afhandelaar te bestaan in TriasWeb

  • Indien u een afdeling wilt aanmaken, dient er altijd een medewerker met de rol afdelingsbeheerder gekoppeld te worden aan de afdeling

  • Indien een melding wordt overgedragen aan een andere afhandelaar, of ter informatie gestuurd wordt aan een andere medewerker, dient deze medewerker te bestaan in TriasWeb

  • Indien informatieberichten verstuurd worden op basis van de ernst of een specifiek antwoord in een vraag (mailtriggers) dient de ontvanger te bestaan in TriasWeb

  • Indien er gebruik gemaakt wordt van Out-of-office kan er alleen gekozen worden uit vervangers die in TriasWeb bestaan

Wat kost de geautomatiseerde gebruikersimport?

De geautomatiseerde gebruikersimport is onderdeel van de basislicentie. Er zijn dus geen extra kosten aan verbonden. Er is misschien nog geen koppeling tussen jouw ECD en TriasWeb. Neem dan contact op met de adviseur om te kijken of we die voor je kunnen ontwikkelen.

Hoe werkt de geautomatiseerde gebruikersimport?

Het is mogelijk om gebruikersgegevens in TriasWeb te importeren vanuit een bronsysteem. Een bronsysteem kan een HR systeem zijn zoals Afas, een ECD zoals Nedap of bijvoorbeeld Active Directory (AD). Je kunt op overzicht koppelingen bekijken welke koppelingen er nu zijn.

We kunnen in sommige gevallen de gebruikers importeren door de API van het bronsysteem aan te roepen. Van de gegevens uit het bronsysteem maken we een bestand en dat verwerken we in TriasWeb.

Als het bronsysteem geen API heeft dan kan je zelf een bestand maken en dat bestand op onze server zetten via sftp. Daarna wordt het op dezelfde manier verwerkt als het bestand wat door de API-koppeling gemaakt wordt.

Hoe werkt deze import met een API?

Met verschillende systemen hebben wij een koppeling gerealiseerd met een API. Dit betekent dat wij rechtstreeks de gebruiker gegevens gebruikersgegevens kunnen importeren vanuit het bronsysteem. Bij het inrichten van TriasWeb bespreekt de adviseur de mogelijkheden met je.

Hoe werkt deze import met sftp?

Indien dit niet mogelijk is, kunnen we de gebruikers ook geautomatiseerd verwerken op basis van een gegevensbestand dat je voor ons wordt klaargezet.

Enkele voordelen van de gebruikerssynchronisatie:

klaargezet. Bij het inrichten van TriasWeb bespreekt de adviseur de mogelijkheden met je.

Wat is beter, via een API of via sftp?

Er is geen beter. Beide manieren zijn veilig. Gegevensimports via een API zijn beveiligd via een certificaat en/of een gebruikersnaam en wachtwoord. Ze worden altijd veilig verzonden. Gegevensimports via sftp zijn net zo veilig, want ook die gegevens worden via beveiligde verbinding naar ons verzonden. Ook whitelisten we het IP adres van de client die het bestand verstuurd.

Welke gebruikergegevens kunnen worden ingelezen door TriasWeb?

Naam (dit is één veld voor voornaam of -letters, tussenvoegsels en achternaam), e-mailadres en personeelsnummer. Deze zijn verplicht. Daarnaast kunnen nog koppelcodes meegegeven die gebruikt worden voor de autorisatiescope. Als je de TriasApi gebruikt kun je per gebruiker extra gegevens meegeven: de rollen van de gebruiker in TriasWeb en of en zo ja van welke organisatorische eenheid hij of zij afhandelaar is.

Wat doet de geautomatiseerde gebruikersimport?

  • Nieuwe gebruikers worden automatisch aangemaakt.

  • Gebruikers die uit dienst zijn, worden automatisch gedeactiveerd.

  • Wijzigingen, zoals een aanpassing in de naamgeving, wordt automatisch bijgewerkt.

  • Emailadressen worden automatisch bijgewerkt.

  • In combinatie met de autorisatiemodusautorisatiescope, worden gebruikers direct gekoppeld aan de juiste organisatie-eenheden. Op deze manier wordt voorkomen dat gebruikers onterecht toegang hebben.

  • Minder foutgevoelig. Aanpassingen Alleen bij de API: Aanpassingen die worden doorgevoerd in jullie bronsysteem en dit wordt automatisch doorgevoerd in TriasWeb.

API

Met AFAS en Nedap Ons is een koppeling gerealiseerd middels een API. Hierdoor kan TriasWeb de gebruikergegevens rechtstreeks uitlezen uit het bronssysteem. Dit is een directe koppeling waarbij er geen tussenkomst meer nodig is van een derde partij. De verbinding wordt opgezet middels het beveiligde https protocol en username/password en/of certificaat. Dit is afhankelijk van het bronsysteem.

Maak je gebruik van een ander systeem dat ook een API heeft? Neem dan contact op via de Service Desk of met jullie adviseur bij Triaspect om de mogelijkheden voor synchronisatie te bespreken.

Bestandskoppeling

Het is ook mogelijk om de gebruikergegevens te verwerken op basis van een csv of xml bestand. Zo wordt het mogelijk om vele verschillende bronnen aan te sluiten op TriasWeb. In het bestand moet de naam van de gebruiker en het e-mailadres staan. Indien gewenst kun je het personeelsnummer hieraan toevoegen. Als jullie gebruik maken van authenticatiemodus kun je ook de referenties naar de OE’s toevoegen zodat de gebruikers automatisch gekoppeld worden aan de juiste organisatie eenheden. Het bestand moet alle medewerkers bevatten die in dienst zijn. Als alternatief is het ook mogelijk om alleen de verschillen aan te leveren. In dat geval ontvangen we graag één bestand met nieuwe en gewijzigde gebruikers en één bestand met gebruikers die gedeactiveerd mogen worden. Middels een SFTP verbinding wordt het bestand bij ons aangeboden. Dit wordt beveiligd middels host certificaat en username/password. Indien gewenst kunnen we ook een public key toevoegen.

Interesse

Heb je interesse in deze koppeling? Neem dan contact op via de Service Desk of met je adviseur bij Triaspect.

Veelgestelde vragen

...

  • , worden automatisch doorgevoerd in TriasWeb.

Hoe vaak vindt de synchronisatie plaats?

A: Dit is afhankelijk van jullie wensen. De standaard is vier keer per dag. V: Ik heb een testgebruiker die ik actief wil houden, maar hij wordt telkens gedeactiveerd via de gebruikerssynchronisatie.
A: Er zijn 2 oplossingen. De gebruiker zou je toe kunnen voegen aan jullie bronsysteem zodat hij geactiveerd en gedeactiveerd wordt op basis van het bronsysteem. Een andere manier is door gebruik te maken van het vinkje “Niet automatisch deactiveren“, zie de handleiding Gebruikers

Waarom wordt mijn testgebruiker steeds uitgeschakeld?

De gebruiker staat niet in het bestand of in het bronsysteem. Los dit op door in het gebruikersbeheerscherm het vinkje ‘Niet automatisch uitschakelen’ aan te zetten bij deze gebruiker.

Hoe zit dat met de TriasAPI?

De TriasAPI kun je aanroepen vanuit je eigen programma. Daarmee kun je gebruikers in TriasWeb beheren. /wiki/spaces/AB/pages/4023848244.