Wat is het?
...
Wat is medewerker risico-inventarisatie?
Een medewerker risico-inventarisatie wordt ook wel een medewerkerprofiel genoemd. Het is een formulier waarmee een overzicht gemaakt kan worden van de risico's die bij jouw werk aanwezig zijn. Het gaat dan wel om de risico's binnen 1 team of 1 afdeling op een bepaald moment. De risico's kunnen veranderen als je op een andere afdeling komt. Ook zullen de risico's dit jaar misschien anders zijn dan vorig jaar of volgend jaar.
...
Een tweede reden om een medewerkerprofiel te maken is om alle profielen van alle medewerkers binnen een afdeling op elkaar te leggen, zodat duidelijk wordt welke risico's er op de afdeling leven en dus welke vaardigheden en opleidingen de medewerkers die op die afdeling werken, moeten hebben.
Hoe
...
maak je een medewerker risico-inventarisatie?
Het maken van een medewerkerprofiel medewerker risico-inventarisatie is vrij eenvoudig. Je moet veel vragen invullen, maar de meeste zijn Ja/Nee vragen. Je doet er ongeveer 5 10 tot 10 15 minuten over.
- Je gaat naar het Meldplein (dat is de homepage van TriasWeb).
- Daar klik je op de tegel Medewerkerscan/Medewerkerprofiel. Je komt op onderstaande pagina uit.
- Bovenaan de pagina (met de gele achtergrond) zie je staan voor welke medewerker de scan wordt gemaakt. Daar staat altijd de naam van degene die ingelogd is.
- Kies een afdeling en eventueel een datum. Meestal laat je gewoon de datum van vandaag staan.
- Ga Verder: als er al een scan voor deze medewerker (jijzelf dus) op deze afdeling gemaakt is, kun je kiezen of je een kopie wilt maken van de melding die al gemaakt is en daarop alleen de wijzigingen doorvoert, of dat je een nieuwe melding wilt starten.
- Daarna kom je op de pagina hieronder:
...
- Het zijn veel pagina's. Als je tussendoor wilt stoppen, klik je op de knop Bewaren en verlaten. Je melding kun je dan terugvinden op de pagina 'Mijn meldingen' onder Meldplein. Wil je weer verder met invullen, klik dan op de melding en daarna op 'Openen'. Je komt terecht op de pagina die je het laatst ingevuld hebt.
- Vul de vragen in en klik op 'Volgende'. Je komt na de laatste vraag op het overzicht van de risico's van jouw werk. Je ziet het nummer van de medewerker, maar niet meer jouwnaam. Je kunt dit dus veilig uitprinten.
- Je kunt een bericht toevoegen aan de e-mail die verstuurd wordt naar de afhandelaar die in TriasWeb is gekoppeld aan de afdeling (in dit geval Triaspect Beheer). Ook als je niets toevoegt, wordt de e-mail verzonden wanneer je op de knop Indienen klikt.
- Let op! De mail wordt niet opgeslagen bij de melding.
- Als je op Indienen klikt krijg je een vraag of je het zeker weet. Je kunt na indienen niets meer wijzigen aan de melding. Pas nadat je op OK hebt geklikt is de melding afgerond.
- Je wordt automatisch doorgestuurd naar de pagina met jouw geregistreerde scans. Vanuit deze pagina kun je meteen een verbeteractie aanmaken als je dat wilt.
Door het beantwoorden van de vragen wordt een gewogen risicoprofiel van jouw werkzaamheden opgesteld. Dit is de basis om met elkaar als team gerichte verbeteringen op de arbeidsomstandigheden door te voeren.
- Wanneer je bent aangemeld in TriasWeb, kom je op het meldplein terecht. Om te beginnen klik je op de medewerker risico-inventarisatie.
- Bij stap 1 wordt er gevraagd naar het organisatieonderdeel waar je werkzaam bent en de datum van vandaag. Klik op volgende om de rest van de vragenlijst door te lopen. In het begin van het formulier zie je bij welke stap je je bevindt in de vragenlijst.
- Bij elke vraag wordt de keuze gegeven tussen ‘Ja/Nee’. Als de vraag niet op jou van toepassing is, kun je ‘Nee’ invullen. Er kunnen vervolgvragen zichtbaar worden aan de hand van het antwoord dat je geeft.
- Vervolg de vragenlijst door op ‘volgende’ te klikken. Op elk gewenst moment kun je klikken op ‘bewaren en verlaten’ , hiermee sla je op wat je al hebt ingevuld en kun je op een ander gewenst moment verder.
- Na de laatste stap krijg je jouw individuele risicoprofiel te zien. De groene of oranje balkjes geven de lage risico’s aan en de rode balkjes geven de hogere risico’s aan.
- Klik onderaan de pagina op ‘indienen’. Na het indienen kun je deze vragenlijst terugvinden onder het kopje meldhistorie.
- In meldhistorie kun je rechtsonder je risicoprofiel op 'afdrukken' klikken om al de vragen en je antwoorden nog eens terug te kijken. Handig om bij de hand te hebben bij het gesprek over jouw eigen risico's!
De volgende stap is met jouw team gerichte verbeteracties formuleren op risico’s die in jouw team het meest voorkomen. De volgende stappen worden toegelicht op de pagina: Teamevaluatie en Plan van aanpak medewerkerveiligheid.