Inleiding
Deze link geeft toegang tot:
de uitkomsten van de Teamevaluatie.
is de start voor het opstellen van verbeteracties.
geeft het hele plan van aanpak in één overzicht.
geeft een overzicht van alle plannen tot nu toe.
Dit Wat is een teamevaluatie?
In de teamevaluatie bespreek je de teamrisico's en toets je de maatregelen van de organisatie. De teamevaluatie geeft een overzicht van het gemiddeld risicoprofiel van alle medewerkers van het team. Op basis daarvan geeft TriasWeb een voorzet van de thema’s die het team kan toetsen. De uitkomst van deze toets is een overzicht van de aanwezige knelpunten en bijbehorende adviezen, tips en links naar relevante documenten/websites/e-learnings. Zo kan het team gerichte verbeteringen op de arbeidsomstandigheden doorvoeren.
Hoe bereid ik een teamevaluatie voor?
Klik op ‘risicoprofielen’Profiel met gemiddelden van organisatieonderdelen (afdeling, locatie, organisatie)en ‘detailrapportage’Aantallen naar afdeling/ Detailrapportage (doorklikrapport)onder het menu-item analyseren om te kijken wat het meest opvalt. Dit doe je zodat je al een beeld hebt van de uitkomst van je team vóór je met het team in gesprek gaat. Deze informatie is vaak te gedetailleerd om met het team te bekijken.
a. Bij ‘risicoprofielen’ selecteer je ‘medewerker risico-inventarisatie’ en je team. Hier krijg je een gemiddeld risicoprofiel van alle medewerkers in beeld. Een globaal beeld van de hoogte van de risico’s per thema en de spreiding per medewerker.
b. Bij de detailrapportage kies je ook voor ‘medewerker risico inventarisatie’ en je team en kun je nog dieper ingaan op de details van de thema’s. De grafieken geven per vraag inzicht en kan je de spreiding tussen de medewerkers zichtbaar maken. Na de voorbereiding ben je klaar voor de teamevaluatie.
Hoe doe ik een teamevaluatie?
Klik op de tegel ‘teamevaluatie medewerkerveiligheid’ en kies je eigen team.
a. Er verschijnt een gemiddeld risicoprofiel van alle medewerkers in beeld. De groene balkjes geven de lage risico’s aan en de roze balkjes geven de hogere risico’s aan. Houd de muis op de balk van een specifiek thema in de grafiek om de spreiding van de risico’s te zien.
...
2. Scrol naar beneden om de voorzet van de te toetsen risico thema’s te bekijken. Kies welk(e) risico(’s) je gaat toetsen. Pas zo nodig de aangevinkte thema’s aan. Vervolg de evaluatie door op ‘verder’ te klikken.
Info |
---|
Tip: als er meer thema’s zijn om te toetsen, verdeel dit dan over meer teamoverleggen om het kort en behapbaar te houden. |
3. Er verschijnen de maatregelen die je samen met het team gaat toetsen. Bij elke vraag wordt de keuze gegeven tussen ‘Ja/Nee’. Als de vraag niet van toepassing is, kun je ‘Nee’ invullen. Er kunnen vervolgvragen zichtbaar worden aan de hand van het antwoord dat je geeft. Op elk gewenst moment kun je klikken op ‘bewaren en verlaten’ , hiermee sla je op wat je al hebt ingevuld en kun je op een ander gewenst moment verder gaan.
4. Na het toetsen van de thema’s verschijnt er een overzicht van de aanwezige knelpunten.
5. Dien de evaluatie in. Hiermee wordt de Teamevaluatie gekoppeld aan je team en kun je een plan van aanpak gaan maken. De teamevaluatie is ook terug te vinden in je ‘meldhistorie’.
Hoe zie ik de knelpunten en de voorgestelde verbeteracties?
Nu zijn de risico’s getoetst en kan er een overzicht gemaakt worden van de knelpunten en voorgestelde verbeteracties.
Dit kan direct, na het indienen van de Teamevaluatie door “ja” te kiezen op de volgende vraag:
...
Indien je “nee” kiest en het plan op een ander moment wilt maken, doe je het volgende:
Ga naar het menu-item ‘analyseren’ en klik op ‘plan van aanpak’ (voorheen: risico- en knelpuntenoverzicht).
Selecteer jouw team en kies de meest recente teamevaluatie.
a. Hier zie je een overzicht per knelpunt. Bespreek welke actie jullie willen uitvoeren. De kleuren geven de mate van belang aan die de organisatie er aan heeft gegeven. Rood: heel belangrijk. Oranje: gemiddeld belangrijk. Geel: minder belangrijk.
3. Klik op de actieknop van dit knelpunt om een verbeteractie te starten.
a. Maak gebruik van het advies in TriasWeb en formuleer je eigen actie. Aan het eind van de actie krijg je de mogelijkheid de actie nog te bewaren (om op een later moment uit te werken bijvoorbeeld), of de actie daadwerkelijk te starten.
4. De actie komt onder het knelpuntenoverzicht te staan in het plan van aanpak. De actie staat ook in de lijst met openstaande acties onder ‘mijn verbeteracties’.
Info |
---|
Tip: Wanneer je een nieuwe verbeteractie wil starten op basis van je knelpunten, klik je direct vanuit de verbeteractie naar dit plan van aanpak terug om nóg een actie te starten. Dit doe je met ‘naar knelpuntenoverzicht’ |
5. Als de actie is afgerond, zoek je hem op in de actielijst en klik je op 'evalueren’. Evalueer met elkaar hoe de actie is verlopen en handel de actie af. Voeg desgewenst één of meerdere meelezers toe, bijvoorbeeld de preventiemedewerker.
6. Na het afhandelen wordt de actie geborgd in de verbeterhistorie van het team en kunnen de acties opgezocht worden door andere collega’s. Hierdoor wordt verbeterkennis doorzoekbaar en kan geleerd worden van elkaar. Dit kan via het menu-item ‘verbeteranalyse’.
Hoe maak ik een plan van aanpak?
Het menu-item Plan van aanpak is een belangrijke stap in het maken van de RI&E voor het team. Het geeft per evaluatie een overzicht van de risico’s die er zijn binnen het team, de geconstateerde knelpunten en de verbeteracties die opgestart zijn om de knelpunten aan te pakken.
Plan van Aanpak
...
Klik bij het menu analyseren op ‘plan van aanpak’ en zoek de teamevaluatie van je team.
Info |
---|
Tip: Ook via de totaalanalyse en de verbeteranalyse is het altijd mogelijk om inzicht te krijgen in de gekoppelde knelpunten en verbeteracties. |
...
Na de selectie van de afdeling wordt een lijst van alle reeds uitgevoerde teamevaluaties getoond. De periode kan worden aangepast om te zoeken naar specifieke evaluaties.
...
Na selectie van een van de teamevaluatiesmeest recente teamevaluatie, wordt een rapport getoond waarop de volgende onderdelen zichtbaar zijn:
Het gemiddelde risicoprofiel van alle
...
medewerkers
...
van het team
...
Het overzicht van de geconstateerde knelpunten
...
De bijbehorende adviezen met relevante links naar websites en documenten
...
Een mogelijkheid om per specifiek knelpunt een aparte verbeteractie op te starten (zie handleiding Verbeteractie)
...
Verbeteractie Hoe kom ik van een verbeteractie weer terug naar het plan van aanpak?
Als je in een verbeteractie zit en deze verbeteractie is gekoppeld aan een Plan van aanpak dan kun je direct vanuit de verbeteractie naar dit Plan plan van aanpak terug, om bijvoorbeeld nog een actie aan het Plan van aanpak te koppelen. Klik daarvoor op de link onderaan de verbeteractie; “Naar knelpuntoverzicht” (zie hieronder).
...
Printen
Als een actie gemaakt wordt op deze manier, wordt deze automatisch aan de teamevaluatie gekoppeld. Daarnaast wordt de actie toegevoegd onder het knelpunten en adviesoverzicht van het plan van aanpak zoals hieronder zichtbaar is.
...
Door op de actie te klikken klapt deze open en wordt de inhoud getoond.
Hoe kan ik het plan van aanpak afdrukken of opslaan in PDF?
Via de link bovenin het rapport; “Afdrukken in kleur”, kunt u het rapport uitprinten of opslaan als pdf. Deze afdruk geeft een overzicht van de gehele RI&E van het team.