Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Compare with Current View Version History

« Previous Version 21 Next »

De acceptatierelease is ingepland op de tweede donderdag van de maand.
De productierelease is ingepland op de derde donderdag van de maand.

De vermelde datum is de datum van de productierelease.

Ga naar Releasebeleid TriasWeb voor meer informatie.


2023 maartrelease (29 maart 2023)

Spoedfixes op acceptatieomgeving (28 maart, versienummers 6.29.1 / TW.2023.3.1):

  • Bij sommige klanten werden de routes niet getoond in het routescherm onder Beheren → Autorisatie.

  • Bij sommige klanten werd de gebruiker uitgelogd wanneer hij of zij naar de tab ‘Gebruikers’ ging op de schermen Afdeling-, Locatie-, Organisatie- en Applicatiebeheer.

  • Het aantal rollen per menu-item klopte niet altijd.

Versienummer 6.29.0 / TW.2023.3.0 / TWAUTH.2023.3.0 / API.2023.3.0
De reden dat we een versie hebben overgeslagen is dat we de epic release autorisatie en de maartrelease (6.28) samengevoegd hebben.

Autorisatie

Voorheen was autorisatie mogelijk op basis van bestaande rollen, waar een vaste set aan permissies (rechten) aan gekoppeld is per rol. Vanaf heden kun je het autoriseren zelf doen door flexibel permissies te koppelen aan mogelijk nieuwe aan te maken rollen, of door ze te koppelen aan een van de bestaande rollen. Vanaf deze release kun je dat zelf doen. Er zijn onder de menugroep Beheren, onder het kopje Autorisatie vier nieuwe schermen aangemaakt: Rollen, Menu, Routes en Gebruikers. De schermen Gebruikersconfiguratie en Menuconfiguratie komen te vervallen. Het scherm Applicatieconfiguratie wordt gewijzigd. De informatie van deze drie schermen staat nu op de nieuwe schermen onder Autorisatie. Deze schermen zijn toegankelijk voor klantbeheerders.

Help! Wat moet ik doen!

Niks. Je moet niks. TriasWeb draait gewoon door zoals het altijd heeft gedraaid als je niks doet. De rollen zijn overgenomen in de nieuwe rollen en permissies. De omschrijving van de ‘oude’ rollen beginnen allemaal met ‘Standaard Triaspectrol’.

Alle routes en alle pagina’s blijven werken op de rollen die jullie nu hebben. Als je wilt, dan kun je wijzigingen doen op de bestaande structuur. Lees vooral voordat je begint de volgende pagina’s goed door: [hier wordt een link ingevoegd zodra de handleidingen gereed zijn]. En bij vragen: roep vooral hulp in van de technisch consultants van de servicedesk.

Rollen en permissies

Vanaf deze release kun je zelf rollen aanmaken en daar permissies aan toekennen. Een gebruiker kan 0, 1 of meer rollen hebben. Nieuwe gebruikers die door de importmodule in TriasWeb gezet worden, kregen voorheen de rol Melder. Nu kun je zelf een rol instellen. Deze rol kun je instellen op het scherm Standaardrol (onder het menu Beheren - Instellingen).

De beschikbare permissies zijn door Triaspect vastgesteld. Je kunt zelf geen permissies bedenken. De permissies vind je op het rollenscherm, als je een nieuwe rol aanmaakt of als je er een wijzigt. We hebben geprobeerd om de permissies zo helder mogelijk te omschrijven. Is er nog iets onduidelijk, laat ons dat dan weten.

Voorbeeld

We nemen een voorbeeld: maak twee rollen aan. Een rol Melder en een rol Kwaliteitsverpleegkundige. De rol Melder krijgt de permissie ‘Mag melden’. De rol Kwaliteitsverpleegkundige krijgt de rechten: ‘Mag beperkt analyseren’, ‘Mag analyseren’ en ‘Mag betrokkenen inzien tijdens analyseren’.

Gebruiker

Je kunt een of meerdere rollen toekennen aan een gebruiker. Aan deze rollen zijn permissies gekoppeld. De gebruiker krijgt dan de optelsom van de permissies. Dat betekent dat de gebruiker met beide rollen uit het voorbeeld hierboven zowel mag melden als mag analyseren (inclusief inzien betrokkenen).

Menu

Je kunt rollen ook toekennen aan menu-items. Dat werkte voorheen ook zo. Er is wel een verschil: menu-items kunnen niet meer gewijzigd of verwijderd worden, behalve als je ze zelf hebt aangemaakt. Je kunt twee dingen doen met alle menu-items: ze aan- of uitzetten voor mobiele apparatuur en ze onzichtbaar maken door er geen rollen aan toe te kennen. De structuur die nu bij jullie aanwezig is blijft gewoon zoals die is. Mocht dat voor jouw organisatie anders zijn, dan nemen we daarover natuurlijk contact op.

Route (ook wel traject of module)

Routes kun je ook autoriseren. Dat deed de servicedesk voorheen voor je. Nu kun je dat zelf doen in het nieuwe scherm Routes. In dit scherm kun je ook aangeven wat er wel en niet geanonimiseerd moet worden. Denk aan de naam van de melder of cliënt bij meelezers, de naam van de melder bij overdragen etc.

Een paar voordelen van deze wijziging:

  • Een gebruiker kan meerdere rollen hebben, waardoor je kleine, heldere rollen kunt maken.

  • Bij sommige vragen in een route kun je medewerkers selecteren uit een lijst. Je kunt nu een rol maken speciaal voor die lijst en daar alleen de relevante gebruikers in stoppen (denk aan de fysiotherapeuten van regio x of de afdelingshoofden van locatie y).

  • Bij sommige organisaties is er voor intramurale medewerkers een andere meldroute dan voor extramurale medewerkers. Je kunt nu twee groepen melders aanmaken (een rol intramurale melder en een rol extramurale melder), en de juiste rol koppelen aan de juiste route. Datzelfde kun je ook doen bij de menu-items voor de afdelingsrapportage voor intramuraal en extramuraal.

  • Het is makkelijker te onthouden welke rol bij welke groep medewerkers hoort wanneer je de rolnaam zelf kunt instellen. Je zou per functie een rol kunnen maken, zodat je nooit hoeft na te denken over welke rol iemand moet krijgen.

Nog een opmerking

De standaard Triaspectrol ‘Afhandelaar’ had slechts 1 permissie, waarin afhandelen, het beheren van gebruikers en het beheren van afdelingen geregeld was. We hebben de ‘oude’ permissies overgenomen, maar eigenlijk zouden we deze permissie willen splitsen in drie permissies. We verwachten dit soort splitsingen van permissies in de releases van juni en/of juli door te voeren. Mocht je het hele rollen- en permissiesysteem willen wijzigen dan kan het handig zijn om hierop te wachten.

2023 februarirelease (16-2-2023)

Versienummer 6.27.0 / TW.2023.2.0 / TWAUTH.2023.2.0 / API.2023.2.0

Escalatie

Bij sommige organisaties die gebruik maken van de autorisatiescope kan in het vervanger-scherm geen vervanger gekozen worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als autorisatiescope is ingesteld op afdeling, omdat er vaak op een afdeling maar één afhandelaar werkzaam is. In de oudere TriasWebschermen kunnen uitzonderingen gemaakt worden op de autorisatie. Dat kan in de nieuwe schermen niet meer.

Om dit probleem op te lossen is er een knop toegevoegd waarmee de gebruiker kan escaleren (zijn of haar autorisatiescope tijdelijk uitbreiden tot de hele organisatie). Deze knop is alleen zichtbaar als de autorisatiescope uit te breiden is, en alleen op de nieuwe schermen van TriasWeb. Op dit moment is dat alleen het scherm waar vervangende afhandelaren ingesteld kunnen worden.

Escalaties worden gelogd. De logging is zichtbaar zodra er een escalatie is geweest. Via menugroep Beheren, en menu-item Berichten (onderin) kom je op de pagina. Daar kun je de escalaties zien en uitprinten. De algemene informatie staat hier. Ook de documentatie voor het instellen van een vervanger is uitgebreid (onderaan zijn twee kopjes toegevoegd).


CTO met export naar Zorgkaart Nederland (VVT en GZ) en/of Mediquest (PREM VVT)

Aangezien het voor een aantal branches in de zorg verplicht is om gegevens aan te leveren aan Zorgkaart Nederland en/of Mediquest, hebben we de samenwerking opgezocht met Van Loveren & Partners om in onze CTO’s de verplichte vragen op te kunnen nemen en die indien gewenst te versturen naar de betreffende dataverwerker.

Bekijk de volgende links voor meer informatie vanuit Van Loveren & Partners en het stappenplan voor de aanvraag (Triaspect).


2023 januarirelease (19-1-2023)

Versienummer 6.26.0 / TW.2023.1.0 / TWAUTH.2023.1.0 / API.2023.1.0

Vernieuwingen en opschonen

De authenticatiemodule is geüpgraded naar de nieuwste versie. Dit betekent dat deze betere beveiliging heeft en robuuster is. Je merkt hier als gebruiker niets van.

Het nieuwe jaar is begonnen. We starten graag met een opgeruimde werkplek en schone code. Vandaar dat er verschillende opschoonacties hebben plaatsgevonden in de codebase. Dit komt ten goede aan de leesbaarheid en onderhoudbaarheid van TriasWeb. Ook hiervan merk je niets als gebruiker.

Bugfixes

  • Wanneer een vervanging afgelopen was, zag je soms toch nog periodes in het verleden in het scherm staan. Dit was verwarrend, daarom is dat verholpen.

  • In sommige gevallen was het niet mogelijk om in het Locatieconfiguratiescherm de tab met gekoppelde cliënten te openen. Als je dat probeerde, werd je uitgelogd. Dit is verholpen.

  • Bij het analyseren van risicoprofielen over meerdere afdelingen tegelijkertijd werd er in sommige gevallen een foutmelding getoond. De fout is opgelost en de melding verstoort nu niet langer het analyseproces.

  • Bij het aanmaken van nieuwe gebruikers door de gebruikerssynchronisatie ontstonden soms fouten waardoor de gebruikers wel aangemaakt werden, maar niet zichtbaar waren. Dit was het gevolg van een eerdere wijziging in verband met de epic autorisatie. Deze bug is opgelost.


  • No labels