In de verbeteranalyse kunt op verschillende manieren u zoeken en analyseren ten behoeve van de verbeteracties die in TriasWeb zijn gemaakt.
Hoe kan ik een verbeteractie zoeken op nummer?
In het scherm verbeteranalyse kan er gezocht worden op een specifieke verbeteractie/-plan door op het nummer te zoeken in de verbeteranalyse onder het menu-item verbeteren.
Waarom moet ik kiezen voor een traject?
Hier kan gekozen worden voor het filteren op verbeteracties, verbeterplannen of beiden (door deze vraag op "alle mogelijkheden" te zetten).
Hoe kan ik analyseren op een specifieke vraag?
Na het selecteren van een traject (bijv. verbeteractie of verbeterplan) verschijnt de mogelijkheid om op een specifieke vraag of antwoorden te zoeken. Hier ziet u alle vragen die in de verbeteractie worden gesteld. U kunt ook specifieke vragen stapelen, zie hiervoor 'Hoe kan ik meerdere vragen toepassen'?
Hoe kan ik analyseren op een cliënt?
Hierbij kunt u analyseren op alle verbeteracties die aan een cliëntnaam gekoppeld zijn. Analyseren op naam van een cliënt kan alleen indien u daartoe geautoriseerd bent. Dit geldt doorgaans voor medewerkers met de rol van cliëntbeheerder/-analist of klantbeheerder. Tevens kan de autorisatie binnen uw organisatie zo ingericht zijn dat u alleen kunt analyseren op cliënten die gekoppeld zijn aan uw afdeling of locatie.
Type de naam of letters uit de naam van de cliënt waarnaar u op zoek bent in en selecteer de juiste cliënt uit de lijst.
Hoe kan ik analyseren met een zoekterm?
In het veld zoekterm kunt u zelf een willekeurige zoekterm intypen, bijvoorbeeld "tillift".
Hoe kan ik analyseren op de status van een verbeteractie?
In het veld status kunt u zoeken op verschillende statussen van meldingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende statussen:
- Open: de actie is nog niet geëvalueerd.
- Afgesloten zonder resultaat: de actie is door de verantwoordelijke geëvalueerd zonder resultaat te hebben gehad.
- Afgesloten met gedeeltelijk resultaat: de actie is door de verantwoordelijke geëvalueerd met gedeeltelijk resultaat.
- Afgesloten met volledig resultaat: de actie is door de verantwoordelijke geëvalueerd met volledig resultaat.
- Organisatieonderdeel of -onderdelen
Er kan gefilterd worden op één of meerdere organisatieonderdelen. Indien u op meerdere onderdelen wilt filteren verschijnt er een link "Maak een selectie". Klik op de link en zet vinkjes voor de organisatieonderdelen waarop u wilt filteren. Hiermee kunt u bijvoorbeeld filteren op alle dagbestedingsafdelingen binnen uw organisatie. Klink onderaan uw selectie op de knop "opslaan" of "terug". (De benaming verschilt soms. Beide knoppen slaan de selectie op en gaan terug naar de totaalanalyse.)
Hoe kan ik analyseren op de risicofactor van een verbeteractie?
Selecteer één of meerdere risicofactoren waarop u filtering wilt toepassen. Bijvoorbeeld alleen risicofactor 2 en 3 om de incidenten met een hoog risico te bekijken/analyseren.
Dit is alleen van toepassing als er in de verbeteractie ook een risicoscore wordt berekend. Dit is lang niet altijd het geval.
Doorgaans wordt er geanalyseerd op aanmaakdatum: de datum waarop de verbeteractie is aangemaakt. Er kan echter ook geanalyseerd worden op deadline: datum waarop de deadline van de verbeteractie verloopt.
De periode staat standaard ingesteld op deze maand. Klikt u op het pijltje dan kan er voor andere voorgedefinieerde periodes gekozen worden, bijvoorbeeld "dit kwartaal". U kunt ook zelf een periode invoeren. Kies dan eerst voor de optie "vrije keuze". Pas dan kunt u typen in de "van" en "t/m" datumvelden.
Ten slotte kan er gefilterd worden op acties met gekoppelde meldingen.
Waarom zie ik geen verbeteracties bij mijn zoekactie?
Vergeet niet om na uw selectie op de knop "Zoeken" rechtsonder te klikken. Doet u dit niet, dan worden de resultaten niet ververst. Ziet u nog steeds geen verbeteracties? Dan kan het zijn dat er geen verbeteracties zijn gemaakt bij de gekozen filters.
Hoe kan ik meerdere vragen/filters toepassen bij de verbeteranalyses?
U kunt meerderen vragen op elkaar stapelen. Hiervoor gebruikt u de knop zoeken binnen huidige set. De knop zoeken binnen de huidige set wordt geactiveerd indien er bovenaan een vraag en tenminste een antwoord is geselecteerd, en daarna op de knop zoeken is geklikt. U kunt vervolgens binnen de eerste filtering verder zoeken op een antwoord op een andere vraag.
Bijvoorbeeld:
- Type verbetermelding: verbeteractie
- Vraag en antwoord: wat was de aanleiding van het incident? → interne audit
- Periode: vorig jaar
- Zoeken
- Vraag en antwoord: op welk risico heeft de verbeteractie betrekking? → antwoord dossiervoering
- Zoeken binnen de huidige set
Nu vinden we alle verbeteracties van vorig jaar die naar aanleiding van een interne audit zijn uitgevoerd, waarbij er een risico was omtrent de dossiervoering.
Hoe analyseer ik de open tekst velden van de verbeteracties gemakkelijk?
In TriasWeb is het mogelijk om een export te maken van de verbeteracties naar Excel. Op deze manier kunt u de open tekst velden gemakkelijk per vraag onder elkaar lezen.
Hoe maak ik een export van de verbeteracties?
Met de knop (CSV) export kan een export naar Excel gemaakt worden. Deze knop wordt geactiveerd indien bovenaan een type verbetermelding is geselecteerd (traject!) en daarna op zoeken is geklikt. Ieder type bestaat namelijk uit een andere set aan kolommen in de CSV export.
Hoe maak ik een grafiek in de verbeteranalyse?
De verbeteracties/-plannen die gevonden zijn, kunnen weergegeven worden in grafieken. Dit maakt het analyseren gemakkelijker. De knop grafieken wordt zichtbaar op het moment dat er een zoekactie heeft plaatsgevonden. De knop grafieken staat onder de knop zoeken.
Hoe bepaal ik welk niveau (afdeling/locatie/organisatie) ik terug zie in de grafiek?
Grafieken kunnen gegroepeerd worden op organisatieonderdeel. Zo kunnen bijvoorbeeld afdelingen met elkaar vergeleken worden indien u kiest voor afdeling. Indien u kiest voor locatie worden de geselecteerde locaties met elkaar vergeleken, etc.
Hoe kan ik periodes/ afdelingen met elkaar vergelijken?
Tevens kunnen de gegevens in de grafieken afgezet worden tegen de gegevens van een andere periode. Heeft u in de totaalanalyse op kwartaal geselecteerd dan kunt u hier een ander kwartaal kiezen om de gegevens tegen af te zetten. Indien u een jaar heeft geselecteerd dan kunnen de gegevens worden afgezet tegen een ander jaar.
Welke grafiekoptie gebruik ik voor wat?
- Totalen per organisatieonderdeel
Hierbij wordt gekeken naar het type organisatieonderdeel dat u hierboven bij "Groeperen op" geselecteerd hebt. U krijgt een grafiek met balken van aantallen verbeteracties en/of -plannen per organisatieonderdeel. - Totalen per organisatieonderdeel per type melding
U krijgt een overzicht van de aantallen per type verbetermelding per organisatieonderdeel. Hierbij wordt gekeken naar het type organisatieonderdeel dat u hierboven bij "Groeperen op" geselecteerd hebt. - Totalen per organisatieonderdeel per status
Hierbij krijgt u van uw selectie het aantal verbeteracties/-plannen per organisatieonderdeel per status. Zie bovenin dit document de uitleg over de verschillende statussen. - Totalen per organisatieonderdeel per vraag/antwoordcombinatie
Deze grafiekoptie wordt pas geactiveerd als u bij verbeteranalyse een type verbetermelding en een vraag heeft geselecteerd. U krijgt dan een overzicht van de aantallen per antwoord op de vraag per organisatieonderdeel. - Gemiddelden per organisatieonderdeel per vraag/antwoordcombinatie
Deze grafiekoptie wordt pas geactiveerd als u bij verbeteranalyse een type verbetermelding en een vraag heeft geselecteerd waarbij het antwoord een cijfer is. Bijvoorbeeld: "wat is de prioriteit van deze actie op een schaal van 1 tot 10?". U krijgt dan het gemiddelde cijfer per organisatieonderdeel. Tevens ziet u tussen haakjes per organisatieonderdeel van hoeveel meldingen het cijfer een gemiddelde is. - Totalen per periode
Hierbij krijgt u een lijngrafiek van de totalen per periode. Heeft u op alle verbeteracties van het jaar gezocht, dan ontvangt u een weergave voor alle maanden van het jaar. Heeft u op alle meldingen van een kwartaal gezocht, dan ontvangt u een weergave voor alle maanden van dat kwartaal.
Als u hebt gekozen voor afzetten tegen een andere priode dan krijgt u twee lijnen te zien. Onderaan in de legenda wordt weergeven welke periode door welke kleur vertegenwoordigd wordt.