Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Current »

De acceptatierelease is ingepland op de tweede dinsdag van de maand.
De productierelease is ingepland op de derde dinsdag van de maand.

De vermelde datum is de datum van de productierelease.

Ga naar Releasebeleid TriasWeb voor meer informatie.

Heb je vragen of opmerkingen over deze releasenotes, mail dan alsjeblieft de product owner van TriasWeb via kim@triaspect.nl.

De release van januari 2024 vervalt. We hebben in december en januari verminderde ontwikkel- en testcapaciteit en kunnen derhalve de kwaliteit van de release niet garanderen.

De acceptatiedatabase zal in januari wel overschreven worden met productiedata.


2023 decemberrelease (19 december 2023)

Versienummer 6.38.0 / TW.2023.12.0 / TWAUTH.2023.12.0 / API.2023.12.0

Verbetering op Risico-inventarisaties zoeken op gebouwnaam

In de release van oktober is ‘Risico-inventarisatie zoeken op gebouwnaam’ uitgerold. Daar is nu een verbetering op uitgevoerd. Oudere meldingen worden nu ook meegenomen in het overzicht.

Gestandaardiseerde klant voor De RI&E

Voor nieuwe klanten is er een standaard RI&E-inrichting gemaakt die bij de basisinrichting meteen wordt uitgerold. Voor bestaande klanten is er geen functie die dit doet. Maar heb je vragen over de inrichting, dan kun je altijd terecht bij de servicedesk.

Bugfixes

Als je in een melding niet alleen tekst, maar ook code invoerde (bijvoorbeeld html-code) dan wordt dat ‘veilig’ opgeslagen (gecodeerd). Soms werd code tweemaal ‘veilig’ opgeslagen. Bijvoorbeeld bij het overzicht van een melding. Als je dan de melding bekeek stonden er allemaal gekke tekens in. Dat gebeurt nu niet meer.

Je kunt gebruikers exporteren via het scherm Beheren → Autoriseren → Gebruikers. In sommige gevallen werkte de export van gebruikers niet. Dat is verholpen in deze release.

Vooruitkijken naar de nieuwe RI&E

In de huidige risico-inventarisatie zijn er soms vragen die je vaker moet beantwoorden. Denk aan: ‘Werkt u met cliënten?' Dat is heel vervelend. Daar zijn we een oplossing voor aan het bouwen: een persoonlijke ‘label-set’. Denk daarbij aan een aantal kenmerken die bij jouw werk of bij het gebouw horen.

Voorbeeld.

  • Voor de medewerker: ‘werkt met cliënten’, ‘werkt met zware machines’.

  • Voor gebouwen: ‘opgeslagen zuurstof’, 'voor beleid: ‘heeft een laad- en losruimte’.

Een label-set bepaalt welke vragen voor die risico-inventarisatie relevant zijn. Je krijgt een label als je een bepaald antwoord geeft op een specifieke vraag. Elke keer dat je een vraag beantwoord kan jouw label-set uitgebreid worden, afhankelijk van t antwoord dat je geeft.

Voorbeeld.

  • Bij de vraag ‘Werk je met cliënten?’ kies je Ja, dan wordt het label ‘cliënten’ toegevoegd aan jouw 'label-set’. Kies je Nee, dan gebeurt er niks.

  • De vraag ‘Werk je in de somatiek?’ wordt alleen gesteld als je het label ‘cliënten’ hebt. Als je in de somatiek werkt, dan wordt ‘somatiek’ toegevoegd aan jouw label-set.


2023 novemberrelease (21 november 2023)

Versienummer 6.37.0 / TW.2023.11.0 / TWAUTH.2023.11.0 / API.2023.11.0

Anonimiseren meldingen

Zoals in deze handleiding beschreven kun je nu per module en per route opgeven wanneer meldingen geanonimiseerd moeten worden. Je kunt dit instellen op de pagina Beheren → Autorisatie → Routes. Klik op het wijzig-icoon, vink ‘Betrokkenen anonimiseren’ aan en geef aan hoeveel jaar betrokkenen zichtbaar mogen zijn bij die route. Als je het aantal jaren terugzet naar 0, wordt er niet verder geanonimiseerd. Geanonimiseerde meldingen kunnen niet teruggedraaid worden.

Risico-inventarisaties zoeken op gebouwnaam

Je kunt nu gebouwrisico-inventarisaties zoeken op gebouwnaam. Dit geldt alleen voor meldingen waarbij je zelf meelezer, afhandelaar, gedelegeerde of melder bent. Er is een nieuwe pagina voor gebouwd, deze vind je onderin menugroep Melden: Gebouwinventarisatie zoeken. Via Autorisatie → Menu kun je dit item naar een andere plek in deze menugroep slepen. Er is een handleiding (kopje 'Hoe vind ik mijn gebouwrisico-inventarisatie terug?') geschreven voor die pagina, en een stappenplan om dit in te stellen.

Gebruikers-API

Er is een API beschikbaar waarmee gebruikers beheerd kunnen worden. Deze is aangepast zodat de gedelegeerden-functionaliteit ook beschikbaar is. Wil jouw organisatie gebruik maken van de API? Neem dan contact met ons op via de ServiceDesk.

Afhandelaren en gedelegeerden

  • Voorheen had de gebruiker het recht ‘Mag afdeling beheren’ nodig om een vervangende afhandelaar in te stellen. Nu kan elke gebruiker met het recht ‘Mag afhandelen’ een vervangende afhandelaar instellen.

  • Wanneer er voor een afdeling gedelegeerden zijn ingesteld, en de afhandelaar heeft een vervanger ingesteld, dan konden de gedelegeerden de meldingen van die afdeling niet zien. Dat is verholpen. De gedelegeerden kunnen nu altijd de meldingen zien van hun afdeling indien ze daarvoor geautoriseerd zijn.

  • Wanneer er voor een afdeling gedelegeerden zijn ingesteld, en een gedelegeerde nam een melding in behandeling, dan kon de afhandelaar deze melding pas in ‘Meldingen ter informatie’ zien nadat de gedelegeerde de melding had afgehandeld. Dat is veranderd. De afhandelaar kan meteen als de gedelegeerde de melding in behandeling neemt, deze melding terugvinden in ‘Meldingen ter informatie’

  • Bij het instellen van een vervangende afhandelaar worden er mails gestuurd vanuit TriasWeb. Het gaat om de mails TriasWeb Out-of-Office uitgeschakeld en TriasWeb Out-of-Office ingeschakeld. In die mails wordt nu de naam van de afhandelaar getoond.

Analyse

  • Bij het exporteren van gegevens vanuit de Totaalanalyse waren de regels niet altijd goed afgesloten. Dit was merkbaar op iPads en iMacs. Dit is nu opgelost. De export van meldgegevens gaat nu op alle apparaten goed.

  • Bij sommige modules waren de grafieken in de KOLA niet volledig. Dit is nu verholpen. Alle data van de relevante trajecten wordt nu getoond.

Beheerschermen

  • Afdelingsbeheer

    • Er is een bug gefixt op het Afdelingsbeheerscherm. De afdelingslijst werd leeg gemaakt als je op de tab Gekoppelde gebruikers klikte. Dat is nu niet meer zo.

    • Wanneer een locatie deactief voor meldingen is, waren de onderliggende afdelingen niet zichtbaar, ook niet als je het vinkje ‘Ook deactieve afdelingen tonen’ aan had gevinkt. Nu zijn ze wel zichtbaar.

  • Autorisatie → Menu. Als je een export maakte van menu-items dan was het onderscheid tussen menugroep, menu-item en submenu-item niet helder. Dat is nu wel helder. Menugroepen zijn in hoofdletters, en submenu-items hebben een * voor de naam staan.

  • Meldingsbeheer

    • Bij het invullen van een meldingsnummer dat niet bestaat, werd er geen foutmelding getoond. Nu wordt er wel een foutmelding getoond.

    • Wanneer je het vinkje ' Inhoud van meldingen tonen' aanvinkte, kon je ook anonieme meldingen zien. Dat kan natuurlijk niet, daarom hebben we dat gewijzigd. Anonieme meldingen kunnen niet meer ingezien worden.

  • Autorisatie → Gebruikers

    • Bij het verwijderen van een gebruiker bleven sommige gegevens toch in de database achter. Dat is nu verholpen. Wellicht ten overvloede: het verwijderen van gebruikers is niet zonder gevolgen.

    • Vanaf nu kun je gebruikers selecteren die geen rol hebben (via het trechter-icoon in de kolom Rollen) en gebruikers die niet gekoppeld zijn aan afdelingen (via het zoekveldje in de kolom Gekoppelde OE’s). De kolom Gekoppelde OE’s kun je zichtbaar maken door op ‘Kolommen kiezen’ te klikken en in de pop-up de relevante kolommen aan te vinken (je kunt scrollen in die pop-up).

    • Voorheen was het soms lastig om te zien welke gebruikers zijn ingeschakeld en welke zijn uitgeschakeld. Dat is nu gemakkelijker te zien: uitgeschakelde gebruikers zijn lichtgrijs, en ingeschakelde gebruikers hebben een groen stipje in de kolom Ingeschakeld.

  • Rapportages

    • De rapportages Alle gebruikers en Gekoppelde gebruikers zijn verwijderd uit Beheren → Rapportages. Daarvoor is in de plaats gekomen de gebruikersexport vanuit Autoriseren → Gebruikers.

    • De bestaande rapportages zijn aangepast: daar waar ingeschakelde en uitgeschakelde gebruikers in hetzelfde overzicht getoond werden maar waar dat onderscheid nog niet duidelijk was, hebben we de tekst ‘ (uitgeschakeld)’ toegevoegd aan gebruikers en ‘ (deactief voor meldingen)’ aan organisatorische onderdelen. Het moge helder zijn dat dit niet de beste oplossing voor sommigen van jullie is. De reden dat we gekozen hebben voor deze oplossing is dat we voornamelijk willen focussen op het vernieuwen van TriasWeb en Pythia.

  • Cliënten importeren. De schermen waarmee cliënten geïmporteerd konden worden zijn uitgefaseerd. We stappen over op het gebruik van onze standaard synchronisatiefunctionaliteit. Maakte je gebruik van deze schermen, neem dan contact op met de technisch consultants via de ServiceDesk.

Koppelingen

  • Het is vanaf nu mogelijk om de cliënten vanuit Caress geautomatiseerd te synchroniseren met TriasWeb. Wil je gebruik maken van deze nieuwe functionaliteit? Lees hier meer.

  • Het is nu mogelijk om, bij gebruik van SSO, de volgorde waarin claimtypes worden afgehandeld te bepalen. Voorheen werd je verzocht om een SAML enterprise registratie aan te maken in Azure. Dat hoeft nu niet meer. Neem contact op met de ServiceDesk als je hiervan gebruik wilt maken. Deze informatie is nu opgenomen in de informatiesheet over SSO.

  • In sommige gevallen bevatten de exportbestanden voor BI-tools gekke tekens (voorbeeld: &amp,#39). Dit zal niet meer gebeuren bij nieuwe meldingen in de exportbestanden. Heb je last van deze tekens in meldingen die voor deze fix zijn opgeslagen, maak dan een ticket aan in de ServiceDesk, dan kijken we op welke manier we dit kunnen verhelpen.

Optimalisaties

  • E-mails vanuit TriasWeb werden soms niet in de juiste lay-out getoond. Dat is verholpen.

  • Menu-items die verwijzen naar pagina’s buiten TriasWeb openen nu in andere tab.

  • TriasWeb gebruikt nu een andere manier van caching. De manier die eerder gebruikt werd zorgde ervoor dat sommige schermen (gebruikersscherm, rollenscherm) niet altijd goed konden laden.


2023 oktoberrelease (17 oktober 2023)

Versienummer 6.36.0 / TW.2023.10.0 / TWAUTH.2023.10.0 / API.2023.10.0

Berichtencentrum (eerder ‘taken op de achtergrond’ genoemd)

Meerdere gebruikers van TriasWeb hebben aangegeven dat het fijn zou zijn als er een berichtenservice zou zijn in TriasWeb. We hebben de eerste stap gezet op weg daarnaartoe. We kunnen nu taken op de achtergrond uitvoeren en een bericht geven als de taak klaar is. Bijvoorbeeld het exporteren van grote hoeveelheden gegevens.

Het werkt zo: je geeft een opdracht aan TriasWeb (meestal door op een knop te klikken). TriasWeb voert de opdracht uit terwijl jij verder werkt, iets anders gaat doen, of uitlogt. Als de opdracht klaar is zie je bovenin het scherm - op het icoon met de klok - een rood vierkant verschijnen met een cijfer erin. Klik op het icoon om je berichten lezen. Dit werk ook als je tussendoor uitgelogd bent.

Exporteren gebruikers

Het is nu mogelijk om gebruikers te exporteren. Het bestand wordt op de achtergrond aangemaakt en je krijgt in het berichtencentrum een melding wanneer het klaar is. Je kunt het bestand downloaden op de exportpagina. Deze pagina kun je vinden in Beheren - Berichten - Exports. Je kunt maximaal vijf exports terugzien. Deze vijf exports blijven maximaal vijf dagen bewaard in TriasWeb. De handleiding is hierop aangepast.

Nedap klantcode invoeren

We hebben een extra beveiligingsstap ingevoerd voor de koppelingen met Ons van Nedap. Om te koppelen met Ons is er een certificaat nodig. Dat certificaat wordt voor TriasWeb aangemaakt door Nedap op basis van de Nedap klantcode. Voorheen registreerden de technisch consultants van Triaspect de Nedap klantcode in TriasWeb, nu kunnen beheerders dat zelf. We hebben deze stap bij beheerders neergelegd zodat zij op elk moment deze code kunnen verwijderen en daarmee alle toegang tot de gegevens in Ons kunnen afsluiten. De code is in te voeren (en te controleren) via Beheren - Instellingen - Nedap klantcode.

Meldingsbeheer

Op het meldingsbeheerscherm kun je meldingen inzien. Dat is de reden dat we de autorisatie voor meldingsbeheer hebben verlegd van ‘Mag starten’ naar ‘Mag analyseren’. Dit betekent dat je - in het meldingsbeheerscherm - alleen de meldingen ziet van de routes waarbij jouw rol gekoppeld is aan de optie ‘Mag analyseren’. Deze optie is in te stellen op twee manieren:

  • per route onder Beheren - Autorisatie - Routes - klik op het cijfer in de kolom ‘Autorisaties’

  • per rol onder Beheren - Autorisatie - Rollen - klik op het cijfer in de kolom ‘Routes’

De handleiding van meldingsbeheer is hierop aangepast.

Bugs

  • Wanneer je op de eerste pagina van de route ‘Meld een incident’ vergat om een vraag te beantwoorden, dan verdween in sommige gevallen de geselecteerde afdeling en kon je die niet opnieuw kiezen. Dat is nu verholpen. Als je een vraag vergeet in te vullen blijft de geselecteerde afdeling zichtbaar.

  • Bij de PDF-meldingsynchronisatie van TriasWeb naar Ons van Nedap werd het bestand niet opgeslagen als PDF, waardoor je het niet kon openen. Dat is gefixt. De bestanden kunnen nu wel geopend worden.

Vooruitkijken

Anonimiseren van betrokkenen

In een van de volgende releases zullen we de mogelijkheid uitrollen om geautomatiseerd de betrokkenen van meldingen te anonimiseren. Het idee is dat je dit per route kunt instellen. Je geeft dan een aantal dagen op bij die route. Als de meldingen van die route ‘ouder’ zijn dan dat aantal dagen worden de betrokkenen (cliënten en medewerkers) geanonimiseerd.

Zoeken op gebruikers zonder OE’s en zonder rollen

In het gebruikerscherm (onder Beheren - Autorisatie - Gebruikers) kun je filteren op eigenschappen van gebruikers. Bijvoorbeeld op rol, of op koppelingen met organisatieonderdeel. Dit kenmerk zit onder het ‘Kies kolommen'-icoon. Er is gevraagd of je kunt filteren op ‘geen rol’ en ‘geen koppeling’. Dat kan nu nog niet. Dat gaan we wel bouwen.

Hulp bij inrichten menustructuur

De product owner van TriasWeb is op zoek naar mensen die willen meedenken over de menustructuur van TriasWeb. Jullie merken natuurlijk ook dat we onderdelen toevoegen aan het beheermenu. De verdeling van die onderdelen is niet voor iedereen logisch. Dat zal ook nooit lukken, want elke beheerder werkt weer anders met TriasWeb. Juist daarom vraag ik je: wil je meedenken, of een voorstel doen, mail dan alsjeblieft. Het mailadres staat bovenaan de release notes.


Fix op 2023 septemberrelease (21 september 2023)

Versienummer 6.35.1 / TW.2023.9.0 / TWAUTH.2023.9.0 / API.2023.9.0

Er is een fix gedaan op de meldkoppeling van Ons naar TriasWeb omdat de rapportages niet altijd goed werden opgehaald. Dit is nu verholpen.

2023 septemberrelease (19 september 2023)

Versienummer 6.35.0 / TW.2023.9.0 / TWAUTH.2023.9.0 / API.2023.9.0

Meldkoppeling van Ons naar TriasWeb (met tonen van rapportages uit het ECD als mogelijke omschrijving van de gebeurtenis)

Bij het ophalen van rapportages uit het dossier werd voorheen het expertiseprofiel van de admin-gebruiker aangehouden. De admin-gebruiker is standaard verbonden aan de API van Ons. Wij kunnen dat niet wijzigen. Het expertiseprofiel van de admin-gebruiker wijzigde echter nog wel eens, bijvoorbeeld omdat er iets getest moest worden door Nedap. Daarom hebben we dat veranderd.
Bij nieuwe inrichtingen worden slechts niet-afgeschermde rapportages getoond. Daarnaast is het nu mogelijk om aan te geven of er afgeschermde rapportages getoond moeten worden. En als dat inderdaad de bedoeling is, kunnen er alsnog uitzonderingen gegeven worden voor specifieke expertiseprofielen of expertisegroepen. Neem voor deze koppeling en vragen over de inrichting contact op met de ServiceDesk. De informatiepagina over deze koppeling is aangepast.

Afdelingbeheerscherm

We hebben de schermen voor grote en voor minder grote organisaties samengevoegd, maar dat heeft geleid tot een onprettig werkend scherm. Er zijn veel opmerkingen binnengekomen over de gebruiksonvriendelijkheid van het huidige afdelingbeheerscherm. We hebben nu vóór de locatienaam de naam van de hoofdorganisatie geplakt. Hopelijk is dit een werkbare oplossing. Mocht dat niet zo zijn, dan horen we dat graag via een melding in de ServiceDesk. Hoe specifieker je het probleem omschrijft, hoe beter we het kunnen oplossen.

Analyseren

In de totaalanalyse kon sinds enige tijd niet meer op een langere periode geanalyseerd worden. Wegens databaseproblemen hebben we dit beperkt tot 1 jaar. We hebben de databaseproblemen opgelost, en daarom kunnen we de analyseperiode in de totaalanalyse weer vergroten naar oneindig.

Meldingbeheer

Voorheen kon je meldingen beheren van alle routes die je mag starten. Dat hebben we gewijzigd. Je kunt nu de meldingen beheren van routes waarvoor je analyserecht hebt.

Afhandelen

Voorheen moest je de permissie Mag afdeling beheren hebben om gekoppeld te kunnen worden aan een afdeling. Dat hoeft nu niet meer. Je kunt nu als afhandelaar zonder afdelingsbeheer-permissie aan een afdeling gekoppeld worden.

Bugs

Fouten in verschillende onderdelen van TriasWeb zijn verholpen:

  • De annuleren-knop bij het toevoegen van gedelegeerden van een afhandelaar werkt nu wel.

  • De organisatie-import koppelt nu weer afhandelaren (in plaats van gedelegeerden) aan de afdelingen.

  • De aanduiding van welke velden verplicht zijn klopt nu weer op het afdelingbeheerscherm.

  • Er is een bevinding uit de laatste informatiebeveiligingstest opgelost.

  • De linkjes onder de getallen op het Rollenscherm onder menu Beheer - Autorisatie werken nu weer.

Vooruitkijken

Taken op de achtergrond

Eind vorig jaar hebben we ‘taken op de achtergrond’ geïntroduceerd in TriasWeb. Daardoor kon voor vervangende afhandelaren een einddatum ingesteld worden. Dit hebben we nu ook toegepast op het genereren van exports. Daar merk je nu nog niks van, maar we kunnen daardoor in de release van oktober een nieuwe functie uitrollen: gebruikers exporteren op de achtergrond. Vooral voor grote organisaties is dat handig, omdat sommige exports wel 5 minuten duren. Het is vervelend als je gedurende die tijd niets kunt doen. Straks kun je klikken op de exporterenknop op het gebruikersschermen dan doorwerken of uitloggen en later de export bekijken. De laatste 5 exports worden 5 dagen bewaard in TriasWeb. Daarover lees je in de volgende releasenotes meer.

RI&E-module

Zoals eerder aangegeven, zijn de ontwikkelwerkzaamheden voor de nieuwe RI&E-module gestart. Daar merk je nog niets van, maar ik wil er toch al iets over vertellen. De schermen die we nodig hebben om de risico-inventarisatievragen goed te beheren zijn gebouwd en de achterliggende code is bijna klaar. We hebben een systeem opgezet waardoor de medewerker die de risico-inventarisatie invult alleen de relevante vragen krijgt, waarmee beter geanalyseerd kan worden in de detailrapportage, en waarmee de profielen beter passen op de analysebehoefte. Daarnaast is een up-to-date-service in ontwikkeling die ervoor zorgt dat alle organisaties altijd de laatste vragenset gebruiken. De schermen die hierbij horen zullen jullie niet gebruiken, ze zijn voor de Triaspectbeheerder ontworpen. Ik hou jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen.


Fix op 2023 augustusrelease (15 augustus 2023)

Versienummer 6.34.1 / TW.2023.8.0 / TWAUTH.2023.8.0 / API.2023.8.0

Een deel van de logging van onze synchronisatiemodule (ook wel importmodule genoemd) werd niet meer weggeschreven naar de logbestanden. Dat is is deze fix (uitrol op 16-8 in de avond) verholpen.

2023 augustusrelease (15 augustus 2023)

Versienummer 6.34.0 / TW.2023.8.0 / TWAUTH.2023.8.0 / API.2023.8.0

Eens per jaar, in de zomermaanden, gebruiken we de onze tijd om onderhoud te plegen op code, de programmastructuur en de data. Dat hebben we in de release van augustus gedaan.

Daarnaast is een aantal bugs opgelost:

  • In sommige gevallen werd je uitgelogd als je het afdelingsbeheerscherm wilde gebruiken. Dit gebeurde bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe afdeling wilde aanmaken. Dit is verholpen.

  • Wanneer een meelezer van een melding ook afhandelpermissie had, kon deze meelezer de melding afhandelen als gedelegeerde. Dat was niet de bedoeling en dit hebben we dus gerepareerd.

  • In sommige gevallen werd de gebouwscan niet goed afgedrukt. Dit was het geval bij een configuratie waarbij kleuren in het overzicht getoond worden. Dit is gefixt.

  • In het geval dat meldingen van Triasweb naar het ECD van SDB gestuurd moeten worden maar dat niet meteen lukt, komen de meldingen in een wachtrij te staan. Bij het toevoegen van meldingen aan de wachtrij ging iets mis. Dat is nu opgelost.


2023 fix op julirelease (19 juli 2023)

Versienummer 6.33.1-3 / TW.2023.7.0 / TWAUTH.2023.7.0 / API.2023.7.0

  • Bij sommige trajecten (audits of kwaliteitsscans) was het niet meer mogelijk om een type incident te selecteren.

  • Wanneer ingediende meldingen verwijderd waren, kon in sommige gevallen het scherm Mijn afhandelingen niet meer geopend worden.

  • Bij het aanmaken van nieuwe Locaties kon het scherm afdelingsbeheer soms niet meer geopend worden.

Deze fouten zijn opgelost.

2023 julirelease (18 juli 2023)

Versienummer 6.33.0 / TW.2023.7.0 / TWAUTH.2023.7.0 / API.2023.7.0

Releases worden vanaf de maand juli op de tweede dinsdag uitgerold naar acceptatie en op de derde dinsdag naar productie.

Permissies en rollen

We hebben permissies gesplitst die eigenlijk dubbel waren. In de huidige situatie merken de gebruikers er niets van. We zorgen dat de permissies per persoon gelijk blijven. Het is vooral handig voor het maken van nieuwe rollen.

  • Voorheen was je automatisch afhandelaar als je aan een afdeling gekoppeld was als hoofdverantwoordelijke. De reden is dat de permissie Mag afdelingen beheren eigenlijk een dubbele permissie was: Mag afdeling beheren + Mag afhandelen. Deze permissies zijn nu gesplitst. Je kunt nu de permissie Mag afhandelen toevoegen aan een rol, zonder dat die rol dan ook afdelingen kan beheren.

  • Voorheen mocht je automatisch de namen van betrokkenen zien als je cliëntbeheerder was en als je meldingen mocht analyseren. Dat is nu veranderd. Je kunt nu de permissie Mag cliënten beheren aan een rol geven, zonder dat die rol de namen van betrokkenen in meldingen kan zien.

  • Voorheen kon er maar 1 afhandelaar per afdeling zijn. Dat is nu niet meer zo. Je kunt nu, naast de hoofdafhandelaar (die we afhandelaar noemen) ook nog gedelegeerde afhandelaren (gedelegeerden) aan een afdeling koppelen. Er kan nog steeds maar 1 afhandelaar per melding zijn.

Zie deze handleiding voor een best practice en deze pagina voor de technische inrichting en een gedetailleerder overzicht van wat er gewijzigd is.

Beheerscherm

  • Wanneer je via Beheren → Autorisatie → Menu zelf een snelkoppeling in een menu-item zette, werd die niet goed opgeslagen. Dat is verholpen.

  • Wanneer je via Beheren → Autorisatie → Routes een module opende die routes onder zich heeft, dan zag je soms informatie die niet relevant was. Die informatie is nu niet meer zichtbaar. Daarnaast zijn er wat tekstuele wijzigingen gedaan in dit scherm.

  • Je kunt via Beheren → Autorisatie → Routes de autorisaties bij een route wijzigen. Je kunt daar aangeven welke rollen de route mogen starten en welke rollen de route mogen analyseren. Wanneer je daar Mag starten uitzette, dan kon er ook niet meer geanalyseerd worden. Dat is verholpen.

  • Via Beheren → Autorisatie → Rollen kun je het aantal gebruikers bij deze rol zien. Voorheen waren dat zowel ingeschakelde als uitgeschakelde gebruikers. Dat is nu niet meer zo. Nu worden alleen de ingeschakelde gebruikers geteld.

Melden

  • Wanneer je een conceptmelding opnieuw opende om hem af te maken en in te dienen, dan werd soms de meelezer niet goed opgeslagen. Dat is nu verholpen.

  • Er is een bug gefixt waardoor van sommige meldingen niet alle gegevens juist opgeslagen werden. Dit ging om meldingen waarbij de ingevoerde tekst langer was dan toegestaan. Dit kon maar in enkele gevallen voorkomen.

Beheermodule voor Triaspectbeheerders

Er is een begin gemaakt met het ontwikkelen van een beheermodule voor Triaspectbeheerders. Deze module is nodig voor twee ontwikkelingen:

  1. De nieuwe RI&E. De grote lijnen zijn duidelijk, de functionele ontwerpen en de eerste schermen voor fase 1 zijn af. De bouw begint in augustus. We zullen overigens tussentijds wat onderdelen laten zien. Houd hiervoor de releasenotes in de gaten.

  2. Klant aan de knoppen. We hebben van meerdere zorgorganisaties de wens gehoord dat de Applicatiebeheerders meer zelf moeten of willen kunnen doen in TriasWeb. We zullen daarom de komende tijd meer instellingen voor jullie ontsluiten.


2023 junirelease (15 juni 2023)

Versienummer 6.32.0 / TW.2023.6.0 / TWAUTH.2023.6.0 / API.2023.6.0

Releases worden vanaf de maand juli op de tweede dinsdag uitgerold naar acceptatie en op de derde dinsdag naar productie.

Gebruikersbeheerscherm

  • Het vinkje ‘Niet automatisch deactiveren’ zorgt ervoor dat een account wat niet aangeleverd wordt door de gebruikersimport, toch actief kan blijven in TriasWeb. Dit vinkje was per ongeluk verwijderd. We hebben het vinkje teruggezet, en het heet nu ‘Account handmatig uitschakelen’. Je kunt dit vinkje vinden door te klikken op het potloodje in het gebruikersoverzicht. Er verschijnt dan een pop-up waar dit vinkje ook op staat.

  • De knop waarmee de beheerder een mail naar een gebruiker kon sturen om het wachtwoord te resetten was verdwenen. Deze functionaliteit is nu alsnog toegevoegd aan de wijzigen-pop-up van de gebruiker. Om deze pop-up te openen klik je op het potloodje bij de gebruiker. Er verschijnt een pop-up. Onder het kopje ‘Wachtwoord instellen’ staat de link om een e-mail naar de gebruiker te versturen.

  • De mail die voorheen verstuurd werd naar een gebruiker die via het gebruikersbeheerscherm is aangemaakt, werd niet meer verstuurd. Deze mail wordt vanaf nu wel weer verstuurd.

  • De lijst van gebruikers in het gebruikersbeheerscherm heeft extra kolommen gekregen. Deze kolommen zijn standaard verborgen. Wanneer je op het icoon ‘Kies kolommen om te tonen’ klikt, kun je nu ook kiezen uit de kolommen ‘Extern-Id’, ‘Handmatig uitschakelen’ en ‘Gekoppelde organisatieonderdelen’.

Melden en afhandelen

  • Voorheen konden gebruikers niet verwijderd worden. Dat kan vanaf eind maart van dit jaar wel. Hierdoor kon het gebeuren dat in de workflow van een melding de naam van een meelezer ontbrak. Dat was verwarrend. Er wordt nu ‘[verwijderd account]’ toegevoegd aan de workflow waar nodig.

  • Een meelezer die in een melding of een afhandeling werd toegevoegd werd niet altijd goed opgeslagen. Na het selecteren van een meelezer werd de naam getoond, terwijl deze nog niet opgeslagen was. Als je direct doorging naar de volgende pagina van de melding of de afhandeling, werd de meelezer uit de melding verwijderd. Dat is nu verholpen.

Vervangende afhandelaar

  • Wanneer je een vervangende afhandelaar had ingesteld voor een periode in de toekomst, werd het vinkje ‘Ik ben afwezig’ aangezet, terwijl je dan nog niet afwezig was. Dat is gefixt. Het vinkje staat nu alleen aan wanneer je daadwerkelijk afwezig bent.


2023 meirelease - spoedfix (31 mei 2023)

Versienummer 6.31.2

In sommige gevallen bij een klein aantal klant-omgevingen werd een de cliënt die in de melding geselecteerd was als betrokkene, weer verwijderd in de afhandeling van de melding. Dit is gefixt. De clienten die in de melding geselecteerd worden, zijn nu ook zichtbaar in de afhandeling.

2023 meirelease (18 mei 2023)

Versienummer 6.31.1 / TW.2023.5.0 / TWAUTH.2023.5.0 / API.2023.5.0

Beveiliging

  • De permissie ‘Mag applicatie beheren’ (deze permissie definieerde voorheen de rol van klantbeheerder) krijgt voortaan verplicht tweefactorverificatie. Deze wijziging komt voort uit artikel 11.1.5 van de NEN-7510. Dat artikel stelt dat een tweede verificatie verplicht is bij elektronische toegang tot cliëntgegevens. We begrijpen dat dat niet voor alle rollen altijd mogelijk is, dus kiezen we ervoor om dit slechts te doen bij de rol met de meeste toegangsmogelijkheden.

Melden en afhandelen

  • De lay-out van de vraag voor betrokken medewerkers leidde tot onduidelijkheid bij het invullen van een melding. Dat is nu gefixt.

  • Na het afhandelen van een melding kun je een of meer meelezers selecteren. De lijst waaruit je kon kiezen was te kort in sommige gevallen. De lijst is nu uitgebreid van 9 naar maximaal 50 namen.

Analyse en rapportages

  • In sommige gevallen werd de grafiek 'Aantal meldingen per module' in de KOLA-rapportage niet gevuld. Dit gold als in die grafiek modules waren opgenomen zonder meldingen. Dat is nu verholpen. De grafiek wordt nu altijd gevuld.

  • Soms werd de legenda niet juist getoond in de KOLA-rapportage in de grafiek 'Aantal meldingen per module'. Dit kwam bijvoorbeeld voor wanneer een gebruiker een rol had die niet voor alle beschikbare routes geautoriseerd was. Dat is verholpen. Je ziet nu altijd de legenda die past bij de routes die in de grafiek getoond worden.

  • In sommige grafieken in de KOLA-rapportage en de detailrapportage werden de antwoorden soms in omgekeerde volgorde getoond. Dat is gewijzigd: de volgorde van de antwoorden in de meldmodules komen nu overeen met de volgorde van de antwoorden in de grafieken.

  • Het is nu mogelijk om de spinnenweb-grafiek op te nemen in de KOLA-rapportage. Dat betekent dat MTO’s en CTO’s ook getoond kunnen worden. Neem vooral contact op met de ServiceDesk of je adviseur als je deze informatie in de KOLA-rapportage wilt opnemen.

  • De beheerdersrapportage met afwezige afhandelaren en hun vervangers bevatte voorheen slechts de hoofdverantwoordelijken van organisatorische eenheden. Daaraan zijn nu ook afhandelaren toegevoegd die niet als hoofdverantwoordelijke aan een organisatorische eenheid zijn gekoppeld. Deze 'ongekoppelde' afhandelaren verschijnen bovenaan de rapportage.

  • De uitbreiding op de autorisatiescope werkte niet altijd in de KOLA-rapportage. Dat betekent dat je soms wel meer organisatorische onderdelen kon zien bij het maken van de rapportage, maar dat je in de rapportage slechts de meldingen van jouw standaard autorisatiescope kon zien. Dat is nu verholpen. Je ziet nu de gegevens die bij de uitgebreide autorisatiescope horen.

Beheer

  • Bij het scherm meldingsbeheer werd - als je op meldingsnummer zocht - de inhoud van de melding niet getoond. Dat is nu wel het geval. Altijd als je een meldingsnummer intypt en klikt op de knop 'Zoek op nummer' wordt de inhoud van de melding meegenomen. Je hoeft niet meer het vinkje 'Inhoud melding tonen' aan te zetten. De inhoud van de melding kun je zien door op de melding te klikken die onderaan de pagina verschijnt.

  • De inhoud van de meldingen werd voorheen alleen op de eerste pagina van meldingsbeheer getoond. Als je naar de volgende pagina ging, dan kon je de meldingen niet meer openklappen, ook al was 'Inhoud melding tonen' wel aangevinkt. Dat is verholpen. Je kunt nu op alle pagina’s de inhoud van de meldingen zien.

  • In sommige gevallen zagen handmatig aangemaakte gebruikers niet alle informatie die ze volgens hun rol wel zouden moeten kunnen zien (bijv. organisatorische onderdelen, gebruikers en cliënten). Dit gold voor organisaties waarbij geen autorisatiescope ingesteld is. Dit is nu verholpen. Gebruikers krijgen nu weer de informatie te zien waar ze volgens hun rol recht op hebben.

  • Bij gebruikers die uitgeschakeld (gedeactiveerd) werden, werd er geen uitschakeldatum toegevoegd. Dat wordt nu wel weer gedaan.

Koppelingen met andere systemen

  • Er is een extra veiligheidscheck toegevoegd aan de koppelingen met Ons van Nedap. Er wordt nu niet alleen gekeken naar het serienummer van het certificaat, maar ook naar de common name. Daarin staat de klantcode vanuit Nedap, en die wordt nu ook ingevoerd en gecontroleerd in TriasWeb.

  • Voorheen werden het groter-dan-teken en het kleiner-dan-teken vervangen door vierkante haken ('<' en '>' werden '[' en ']'). Dat gebeurt nu niet meer. De opgeslagen vierkante haken van voor deze wijziging worden echter niet omgezet naar het groter-dan- en het kleiner-dan-teken, omdat we (zonder de teksten te lezen en te interpreteren) nooit zeker kunnen weten of ze bedoeld zijn als het groter-dan- en het kleiner-dan-teken of dat er daadwerkelijk een vierkante haak moet staan.

  • We kunnen nu een meldkoppeling inrichten van TriasWeb naar het ECD van SDB. Hiermee kun je automatisch een stukje tekst uit de melding in de dagrapportage in het ECD van SDB kopiëren. Dit werkt net als de overige meldkoppelingen van TriasWeb naar ECD. Meer informatie is te vinden in de handleidingen. Ben je geïnteresseerd in deze nieuwe koppeling, naam dan contact op met de ServiceDesk of je adviseur.


2023 aprilrelease (20 april 2023)

Versienummer 6.30.0 / TW.2023.4.0 / TWAUTH.2023.4.0 / API.2023.4.0

Minor fixes op schermen in de Autorisatieschermen.


2023 maartrelease (29 maart 2023)

Spoedfixes op acceptatieomgeving (28 maart, versienummers 6.29.1 / TW.2023.3.1):

  • Bij sommige klanten werden de routes niet getoond in het routescherm onder Beheren → Autorisatie.

  • Bij sommige klanten werd de gebruiker uitgelogd wanneer hij of zij naar de tab ‘Gebruikers’ ging op de schermen Afdeling-, Locatie-, Organisatie- en Applicatiebeheer.

  • Het aantal rollen per menu-item klopte niet altijd.

Versienummer 6.29.0 / TW.2023.3.0 / TWAUTH.2023.3.0 / API.2023.3.0
De reden dat we een versie hebben overgeslagen is dat we de epic release autorisatie en de maartrelease (6.28) samengevoegd hebben.

Autorisatie

Voorheen was autorisatie mogelijk op basis van bestaande rollen, waar een vaste set aan permissies (rechten) aan gekoppeld is per rol. Vanaf heden kun je het autoriseren zelf doen door flexibel permissies te koppelen aan mogelijk nieuwe aan te maken rollen, of door ze te koppelen aan een van de bestaande rollen. Vanaf deze release kun je dat zelf doen. Er zijn onder de menugroep Beheren, onder het kopje Autorisatie vier nieuwe schermen aangemaakt: Rollen, Menu, Routes en Gebruikers. De schermen Gebruikersconfiguratie en Menuconfiguratie komen te vervallen. Het scherm Applicatieconfiguratie wordt gewijzigd. De informatie van deze drie schermen staat nu op de nieuwe schermen onder Autorisatie. Deze schermen zijn toegankelijk voor klantbeheerders.

Help! Wat moet ik doen!

Niks. Je moet niks. TriasWeb draait gewoon door zoals het altijd heeft gedraaid als je niks doet. De rollen zijn overgenomen in de nieuwe rollen en permissies. De omschrijving van de ‘oude’ rollen beginnen allemaal met ‘Standaard Triaspectrol’.

Alle routes en alle pagina’s blijven werken op de rollen die jullie nu hebben. Als je wilt, dan kun je wijzigingen doen op de bestaande structuur. Lees vooral voordat je begint de volgende pagina’s goed door: [hier wordt een link ingevoegd zodra de handleidingen gereed zijn]. En bij vragen: roep vooral hulp in van de technisch consultants van de ServiceDesk.

Rollen en permissies

Vanaf deze release kun je zelf rollen aanmaken en daar permissies aan toekennen. Een gebruiker kan 0, 1 of meer rollen hebben. Nieuwe gebruikers die door de importmodule in TriasWeb gezet worden, kregen voorheen de rol Melder. Nu kun je zelf een rol instellen. Deze rol kun je instellen op het scherm Standaardrol (onder het menu Beheren - Instellingen).

De beschikbare permissies zijn door Triaspect vastgesteld. Je kunt zelf geen permissies bedenken. De permissies vind je op het rollenscherm, als je een nieuwe rol aanmaakt of als je er een wijzigt. We hebben geprobeerd om de permissies zo helder mogelijk te omschrijven. Is er nog iets onduidelijk, laat ons dat dan weten.

Voorbeeld

We nemen een voorbeeld: maak twee rollen aan. Een rol Melder en een rol Kwaliteitsverpleegkundige. De rol Melder krijgt de permissie ‘Mag melden’. De rol Kwaliteitsverpleegkundige krijgt de permissies: ‘Mag beperkt analyseren’, ‘Mag analyseren’ en ‘Mag betrokkenen inzien tijdens analyseren’.

Gebruiker

Je kunt een of meerdere rollen toekennen aan een gebruiker. Aan deze rollen zijn permissies gekoppeld. De gebruiker krijgt dan de optelsom van de permissies. Dat betekent dat de gebruiker met beide rollen uit het voorbeeld hierboven zowel mag melden als mag analyseren (inclusief inzien betrokkenen).

Menu

Je kunt rollen ook toekennen aan menu-items. Dat werkte voorheen ook zo. Er is wel een verschil: menu-items kunnen niet meer gewijzigd of verwijderd worden, behalve als je ze zelf hebt aangemaakt. Je kunt twee dingen doen met alle menu-items: ze aan- of uitzetten voor mobiele apparatuur en ze onzichtbaar maken door er geen rollen aan toe te kennen. De structuur die nu bij jullie aanwezig is blijft gewoon zoals die is. Mocht dat voor jouw organisatie anders zijn, dan nemen we daarover natuurlijk contact op.

Route (ook wel traject of module)

Routes kun je ook autoriseren. Dat deed de ServiceDesk voorheen voor je. Nu kun je dat zelf doen in het nieuwe scherm Routes. In dit scherm kun je ook aangeven wat er wel en niet geanonimiseerd moet worden. Denk aan de naam van de melder of cliënt bij meelezers, de naam van de melder bij overdragen etc.

Een paar voordelen van deze wijziging:

  • Een gebruiker kan meerdere rollen hebben, waardoor je kleine, heldere rollen kunt maken.

  • Bij sommige vragen in een route kun je medewerkers selecteren uit een lijst. Je kunt nu een rol maken speciaal voor die lijst en daar alleen de relevante gebruikers in stoppen (denk aan de fysiotherapeuten van regio x of de afdelingshoofden van locatie y).

  • Bij sommige organisaties is er voor intramurale medewerkers een andere meldroute dan voor extramurale medewerkers. Je kunt nu twee groepen melders aanmaken (een rol intramurale melder en een rol extramurale melder), en de juiste rol koppelen aan de juiste route. Datzelfde kun je ook doen bij de menu-items voor de afdelingsrapportage voor intramuraal en extramuraal.

  • Het is makkelijker te onthouden welke rol bij welke groep medewerkers hoort wanneer je de rolnaam zelf kunt instellen. Je zou per functie een rol kunnen maken, zodat je nooit hoeft na te denken over welke rol iemand moet krijgen.

Nog een opmerking

De standaard Triaspectrol ‘Afhandelaar’ had slechts 1 permissie, waarin afhandelen, het beheren van gebruikers en het beheren van afdelingen geregeld was. We hebben de ‘oude’ permissies overgenomen, maar eigenlijk zouden we deze permissie willen splitsen in drie permissies. We verwachten dit soort splitsingen van permissies in de releases van juni en/of juli door te voeren. Mocht je het hele rollen- en permissiesysteem willen wijzigen dan kan het handig zijn om hierop te wachten.

2023 februarirelease (16-2-2023)

Versienummer 6.27.0 / TW.2023.2.0 / TWAUTH.2023.2.0 / API.2023.2.0

Escalatie

Bij sommige organisaties die gebruik maken van de autorisatiescope kan in het vervanger-scherm geen vervanger gekozen worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als autorisatiescope is ingesteld op afdeling, omdat er vaak op een afdeling maar één afhandelaar werkzaam is. In de oudere TriasWebschermen kunnen uitzonderingen gemaakt worden op de autorisatie. Dat kan in de nieuwe schermen niet meer.

Om dit probleem op te lossen is er een knop toegevoegd waarmee de gebruiker kan escaleren (zijn of haar autorisatiescope tijdelijk uitbreiden tot de hele organisatie). Deze knop is alleen zichtbaar als de autorisatiescope uit te breiden is, en alleen op de nieuwe schermen van TriasWeb. Op dit moment is dat alleen het scherm waar vervangende afhandelaren ingesteld kunnen worden.

Escalaties worden gelogd. De logging is zichtbaar zodra er een escalatie is geweest. Via menugroep Beheren, en menu-item Berichten (onderin) kom je op de pagina. Daar kun je de escalaties zien en uitprinten. De algemene informatie staat hier. Ook de documentatie voor het instellen van een vervanger is uitgebreid (onderaan zijn twee kopjes toegevoegd).

CTO met export naar Zorgkaart Nederland (VVT en GZ) en/of Mediquest (PREM VVT)

Aangezien het voor een aantal branches in de zorg verplicht is om gegevens aan te leveren aan Zorgkaart Nederland en/of Mediquest, hebben we de samenwerking opgezocht met Van Loveren & Partners om in onze CTO’s de verplichte vragen op te kunnen nemen en die indien gewenst te versturen naar de betreffende dataverwerker.

Bekijk de volgende links voor meer informatie vanuit Van Loveren & Partners en het stappenplan voor de aanvraag (Triaspect).


2023 januarirelease (19-1-2023)

Versienummer 6.26.0 / TW.2023.1.0 / TWAUTH.2023.1.0 / API.2023.1.0

Vernieuwingen en opschonen

De authenticatiemodule is geüpgraded naar de nieuwste versie. Dit betekent dat deze betere beveiliging heeft en robuuster is. Je merkt hier als gebruiker niets van.

Het nieuwe jaar is begonnen. We starten graag met een opgeruimde werkplek en schone code. Vandaar dat er verschillende opschoonacties hebben plaatsgevonden in de codebase. Dit komt ten goede aan de leesbaarheid en onderhoudbaarheid van TriasWeb. Ook hiervan merk je niets als gebruiker.

Bugfixes

  • Wanneer een vervanging afgelopen was, zag je soms toch nog periodes in het verleden in het scherm staan. Dit was verwarrend, daarom is dat verholpen.

  • In sommige gevallen was het niet mogelijk om in het Locatieconfiguratiescherm de tab met gekoppelde cliënten te openen. Als je dat probeerde, werd je uitgelogd. Dit is verholpen.

  • Bij het analyseren van risicoprofielen over meerdere afdelingen tegelijkertijd werd er in sommige gevallen een foutmelding getoond. De fout is opgelost en de melding verstoort nu niet langer het analyseproces.

  • Bij het aanmaken van nieuwe gebruikers door de gebruikerssynchronisatie ontstonden soms fouten waardoor de gebruikers wel aangemaakt werden, maar niet zichtbaar waren. Dit was het gevolg van een eerdere wijziging in verband met de epic autorisatie. Deze bug is opgelost.


  • No labels